ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић у Паризу: Expo 2027 важан за Србију

Министар просвете Бранко Ружић присуствовао је у Паризу 171. заседању Генералне скупштине Међународног бироа за изложбе, где је са делегацијом из Србије представио кандидатуру Републике Србије за одржавање специјализоване изложбе у Београду 2027. године под називом Expo Београд 2027.

„Задовољство ће нам бити, ако победимо Тајланд, Шпанију, Аргентину, Сједињене Америчке Државе, да од 15. маја до 15. августа 2027. будемо домаћини какви само ми можемо да будемо и то за чак 4 милиона гостију“, рекао је министар Ружић.

Он је истакао да је Србија остварила запажене резултате, као што је оснивање Центра за 4.0 индустријску револуцију, који делује као део мреже Светског економског форума.

„ У последњих седам година изградили смо четири научно-технолошка парка у близини универзитета, уложивши више од 100 милиона евра у инфраструктуру за подршку иновацијама. Увели смо кодирање као предмет у основно образовање, као и Информатику од 5. разреда, а Унеско нас је похвалио јер смо увели вештачку интелигенцију у наставне планове и програме“, рекао је министар Ружић.

Он је истакао да је поносан, јер су сјајну презентацију на вечерашњем догађају поводом кандидатуре, направили двоје ученика из основне школе, уз помоћ наставника, користећи знање из програмирања, физике и технике и технологије.
„Верујем да сви у Србији схватају значај да 2027. домаћин следећег Expo будемо управо ми, како јер ће то бити велика част за државу, тако и што ћемо успети да се представимо многим земљама, а и велики број људи ће проћи кроз нашу државу, што је сјајно гледано са више аспеката“, рекао је министар Ружић.

Loading