ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Улажемо у јачање компетенција наставника који предају на мањинским језицима

Први потпредедник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и амбасадор Мађарске Атила Пинтер оценили су да између две земље постоји добра сарадња у области просвете и науке, као и да постоји простор за њено унапређењее.

Пријатељство и подршка коју једни другима пружамо су добро познати и сигуран сам да је то посебно видљиво како кроз различите инфраструктурне и друге пројекте, подршку нашим евроинтеграцијама, као и у односу Владе Републике Србије према припадницима националне мађарске мањине“, рекао је министар Ружић.

Он је навео и да Србија нарочиту пажњу посвећује образовању припадника националних мањина и да је омогућено да се целокупна настава прати на осам језика националних мањина,

У овој школској 12.104 ученика похађа основну школу на мађарском језику, док 5.007 ученика похађа средњу школу, укупно 17.181 ученик. Много улажемо у јачање компетенција наставника који предају на мањинским језицима“, додао је Ружић и навео да је обуке прошло 1317 наставника и наставница мађарског језика.

Говорећи о сарадњи Србије и Мађарске у области науке министар је казао да је добар пример финансирање пројеката који се одобравају на основу заједничког конкурса.

На састанку је било речи и о могућностима интензивирања сарадње преко пружања подршке имплементацији Дунавске стратегије кроз активно уешће у дунавској мрежи за координацију фондова.

Loading