ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сајам „Наука за привреду“ о дигитализацији

Трећи сајам „Наука за привреду“ свечано је отворен у петак, 5. децембра 2019. године на Новосадском сајму, а у фокусу овогодишњег сајма била је дигитализација.

Један од главних разлога оснивања овог пословног Сајма је и промена структуре финансирања високог образовања и науке у Србији, а од наредне године, очекују се све већа улагања у истраживања која су окренута привреди.

На отварању сајма говорио је државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић

У Закону о фонду за науку постоји програм који се зове Развој. Ми ћемо тај програм расписати у 2020. години и он је баш директно усмерен ка темама које ћемо дефинисати на начин да привреда и друштво имају корист, али и учешће у програмима и раду Фонда за науку, рекао је Поповић.

Као и сваке године, сајам окупља најзначајније факултете, научноистраживачке институте, центре који ће представити различита решења и могућности директног трансфера знања и технологија у привреду, као и потенцијале конкурентске предности на домаћем и страном тржишту.

Универзитет у Новом Саду континуирано ради на формирању висококвалитетног, научноистраживачког подмлатка, који својим знањем и научноистраживачким радом способан да ствара нове вредности, да осмисли и генерише укупан друштвени развој, навела је проректор за наставу Универзитета у Новом Саду проф. др Сања Подунавац Кузмановић.

 На отварању сајма говорио је и покрајински секретар за високо образовање Зоран Милошевић.

Верујем да ћемо бити достојни изазова и оног инфраструктурног и оног који је у сегменту високог образовања, да пружимо адекватан сервис, идејама која неће бити негде у Сингапуру, негде у Америци, него баш овде, верујем већ да смо данас на добром пут, истакао је Милошевић.

Сајам је био прилика за повезивање научних институција и организација са фирмама и компанијама, ради примене научних знања и пројеката у привреди, као и тачног увида у реалне потребе тржишта.

Сајам се одржава под покровитељством Покрајинске владе.

Loading