ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Саjам образовања „Oбразована Србиjа – успешна Србиjа“

Саjам образовања  и наставних средстава почиње 26. и траjаће до 30. октобра на Београдском саjму, а то jе прилика да сви заинтересовани на jедном месту сазнаjу шта jе дуално образовање, инклузиjа у образовању.

Mинистар просвете, науке и технолошког развоја Mладен Шарчевић рекао jе да ће то бити прилика да се представи све што jе актуелно и ново, а наjвише образовање везано за рад и праксу.

Министар jе рекао да многе средње школе и факултети имаjу добро развиjене моделе дуалног образовања, те да ће то бити представљено на саjму образовања „Oбразована Србиjа- успешна Србиjа“.

Он је подсетио и да jе дуално образовање било главна тема скупа у Пекингу где су се окупили министри просвете из целе Eвропе, те да jе предрасуда да jе учење уз праксу резервисано само за радничка занимања.

„Честе су критике да нам деца данас имаjу теориjска знања, репродуктивна, коjа се не примењуjу у пракси. Управо сада желимо да мењамо таj систем“, рекао jе министар Шарчевић.

Председник Привредне коморе Србиjе Mарко Чадеж рекао jе да ће дуално образовање изнедрити оно што jе привреди потребно, као и да jе досадашње образовање неодговараjуће.

„Kвалификациjе коjе кадрови имаjу нису однос њихових знања, вештина и способности“, рекао jе Чадеж и додао да без претходног радног искуства кандидати тешко налазе посао.

Предузетништво, како каже, кадрови коjи излазе из школа и са факултета сматраjу авантуром и ризиком и не усуђуjу се да покрену своj посао.

„Због тога jе Привредна комора Србије покренула пре три године инициjативу за организовање стручног образовања у компаниjама“, нагласио jе он.

Сајам образовања „Звонце“ и Сајам опреме и средстава за савремену наставу „Учила“ уз мото „Образована Србија – успешна Србија“, одвијаће се под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

9. Сајам образовања „Звонце“ одлична је прилика за сагледавање спектра могућности за одабир даљег школовања, усавршавања и будућих каријера. На једном месту ће ђаци средњих школа, студенти као и родитељи, моћи да се упознају са програмима факултета из Србије и иностранства. Програмом излагања обухваћени су сви сегменти образовног система: стручно, неформално и образовање одраслих, начини за подршку и неговање талената, потреба за доживотним учењем, трансфери знања, предузетништво кроз економију знања као и међународну сарадњу у различитим областима.

47. Међународни сајам опреме и средстава за савремену наставу „Учила“ , специјализовани и стручни сајам опреме и средстава за савремену наставу, представља свеобухватну платформу за размену информација о новитетима на пољу иновираних наставних средстава.

У термину сајма образовања и наставних средстава на Београдском сајму одржавају се још две манифестације у духу знања и образовања 61. Међународни београдски сајам књига и 2. Сајам информисања, комуникација и маркетинга – „Медиа маркет“.

Loading