ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сајам образовања: Утицај дизајна на развој индустрије

Будући средњошколци, њихови родитељи, али и остали заинтересовани посетиоци 49. Сајма образовања и наставних средстава данас су имали прилику у Хали 2 Београдског сајма да чују како је дизајн утицао на развој индустрије, да уживају у нумерама класичне, етно и џез музике, као и да виде како будући архитектонски техничари цртају тродимензионалне објекте на рачунару.

Кратак филм о геодезији и снимке стручних пројеката које су реализовали ученици, представили су ђаци и наставници Геодетске техничка школа. Они су организовали и квиз у којем су посетиоци процењивали дужину појединих објеката у хали, а до тачних резултата долазили су прецизним мерењем специјализованом геодетском опремом.

Будући грађевински техничари за високоградњу своју Архитектонску техничку школу представили су слободоручним цртањем нове зграде Народне библиотеке Србије, као и њеног импозантнијег објекта који је на Косанчићевом венцу уништен у бомбардовању 6. априла 1941. Ученици су, такође, показали и технику зидања зида опекама.

Представници Геолошке и хидрометеоролошке школе истакли су значај изучавања и заштите планете Земље, док су њихови вршњаци из музичких школа Даворин Јенко, Јосип Славенски, Ватрослав Лисински, Мокрањац и Станковић изводили музичке нумере класичне, етно и џез музике.

Своје радове приказали су млади уметници из Школе за машинство и уметничке занате Техноарт Београд и Школе за дизајн. Они су организовали и панеле на којима је било речи о историји образовања визуелних уметника од 60-их година прошлог века до данас, о социјалном ангажовању уметника који посетиоце Београда упознаје са уметничким знаменитостима и лепотама српске престонице, као и о томе како је дизајн утицао на развој индустрије какву данас имамо.

Током викенда посетиоцима Сајма образовања представиће се предшколске установе Београда и Зрењанина, као и факултети Крагујевца, Новог Сада, Јагодине, Приштине и Врњачке Бање.

Loading