ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Самарџић: Усмеравамо младе ка развоју дигиталних компетенција

Посебни саветник министарке просвете проф. др Јанко Самарџић изјавио је да дигитална трансформација доминира сваким сегментом данашњице и значајно је променила начин на који се живи, ради и учи. Без ње, ниједна земља, ниједна економија, ниједна компанија и ниједан појединац не могу развити свој пуни потенцијал данас.

Самарџић је, на Трећој српској међународној конференцији о примењеној вештачкој интелигенцији која се одржала на Универзитету у Крагујевцу, подсетио да је ИКТ сектор најбрже растући сегмент наше економије и водећи извозни сектор у Србији, а његов развој захтева нове професионалце.

Он је истакао да Влада и Министарство просвете, кроз посебан програм, подржавају и подстичу високошколске установе да уводе различите студијске програме који усмеравају студенте завршних година ка развоју њихових дигиталних компетенција.

На пример, Мастер 4.0 програми су креирани у сарадњи Министарства просвете и невладине организације: Иницијатива “Дигитална Србија”. Ове програме су заједнички креирали факултети са дугом традицијом у области технологије, економије и менаџмента, али и више од 75 успешних компанија из области креативних индустрија и ИКТ технологија“, рекао је Самарџић и подсетио да је расписан јавни позив за Мастер 4.0 студијске програме, ове године из области биоинформатике.

Самарџић је нагласио да превазилажење изазова пружања квалитетног образовања које подржава целоживотно учење, захтева критичко размишљање и заједничко деловање.

Верујем да ће нам ова конференција дати одговоре и пружити смернице за развој примене вештачке интелигенције у различитим областима. Поред тога, ова конференција је одлична прилика за истраживаче да се повежу, размене знања и успоставе бројне видове националне и међународне сарадње“, рекао је Самарџић

Loading