ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сарадња са немачким научницима за бољу привреду Србије

Примена заједничких научних достигнућа у складу са потребама привреде биће један од фокуса сарадње научних институција Србије и Немачке у наредном периоду, истакао је министар просвете Младен Шарчевић на данашњем састанку са амбасадором те државе у Београду Томасом Шибом.

Шарчевић је констатовао да је Немачка веома драг ментор и партнер и као пример навео помоћ покрајине Баден-Виртемберг у развоју дуалног образовања у  Србији.

Имамо потписан протокол о посебним везама о сарадњи у области образовања са покрајином Баден-Виртемберг, а исти припремамо и са покрајином Хесен, рекао је министар.

Шарчевић је нагласио и да је учење немачког језика веома значајно, јер је постао други језик по броју ученика у Србији. У вези са тим, министар је додао и да је у процесу формирање катедре за германистику на Нишком универзитету, а која ће почети да ради 1. новембра.

Констатујући да о сарадњи Србије и Немачке постоји „дугачак списак тема“ амбасадор Шиб је нагласио да је важна сарадња када је реч о дуалном образовању, али и у области партнерских школа (Иницијатива „Школе партнери за будућност“ – PASCH), које у Србији постоје већ десет година.

Министар и амбасадор су разговарали и о немачко-српској иницијативи о кластерима, што је била тема и недавне посете председника Немачке националне академије наука „Леополдина“.

Они су закључили да је партнерство Немачке и Србије у области образовања на веома високом нивоу и да постоји могућност да се још унапреди.

Loading