ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сарадња школа и привреде у Пожаревцу

Саветница министра просвете, науке и технолошког развоја Габријела Грујић посетила је Град Пожаревац и разговарала са градоначелником Банетом Спасовићем. Састанку су присуствовали и члан Градског већа задужена за просвету и образовање Весна Пејић, в.д. РПК Пожаревац Тамара Ивковић, директори средњих школа, привредници и приватни предузетници.

„Радујем се што сам сазнала да је овде 30 компанија веома заинтересовано да уђе у сарадњу са школама. Задатак увођења дуалног и предузетничког образовања важан је, зато што ће наши млади имати функционално образовање за време формалног образовања. Компаније ће им пружити веома квалитетно образовање са школама и отворити врата за њихово запошљавање одмах након школовања”, рекла је Габријела Грујић. Како каже, задатак Министарства просвете је да тим младим људима који се запосле, отвори врата и ка вишим нивоима образовања, што су кроз законе урадили. Завршени су закони образовања и образовања одраслих, у процедури је и Нацрт закона о дуалном образовању и сви заједно улазе ускоро у Скупштину.

„Водеће компаније у овом граду су ЕПС и Бамби. Битно нам је, да су се појавила мала и средња предузећа, јер српска привреда почива на малим и средњим предузећима, а радујем се томе што су то домаће компаније. Велику подршку пружила нам је Привредна комора Србије која је наш равноправни партнер у овом тренутку, али велику подршку имамо и од осталих министартава јер ово је важан и од пресудног значаја задатак од стране Владе Србије и Министарства просвете” истакла је Грујић.

По речима градоначелника Банета Спасовића неколико школа је заинтересовано за сарадњу са компанијама и то су: Техничка школа, Политехничка, Економска школа и Пољопривредна школа Соња Маринковић. Спасовић очекује да Пожаревац постане лидер у резултатима увођења дуалног образовања и да ће корист од тога имати привредници и средњошколци.

Грујић је после састанка посетила  Пољопривредну школу, школу која би требало да оствари  сарадњу са компанијом „Бамби“.

Loading