ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Бићемо озбиљно информатичко друштво

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас у Београду да су формирани тимови који ће се бавити увођењем информатике од првог до четвртог разреде основне школе и оценио да ће Србија бити озбиљно информатичко друштво.

Кроз реформу основне школе и гимназије успели смо да информатику поставимо  на  високо место. Схватили смо да смо спремни за нове изазове и мислим да ћемо до почетка наредне школске године опремити велики број школа малим роботима и одређеним бројем дронова, које ће деца користи да програмирају и да уче кроз игру, рекaо је Шарчевић на конференцији „Развијање кључних компетенција путем еТвининг пројеката.

Према његовим речима, осим ученицима нижих разреда основне школе, информатичко образовање ће бити доступно и у предшколским установама кроз програм који би се могао звати „Од играчке до рачунара“.

Наставници су на данашњој конференцији могли да се упознају са значајем кључних компетенција, на који начин се оне дефинишу у Европској унији и како их развити кроз еТвининг пројекате.

еТвннинг је бесплатан интернет портал који повезује запослене у школама и предшколским установама у Европи чији је циљ да запосленима у просвети омогући да покрећу и спроводе заједничке онлајн пројекте, размењују идеје и примере добре праксе, повезују ученике и обогаћују наставу. Наставници из Србије су активни учесници овог портала. Тренутно је регистровано више од 3.770 наставника из наше земље. Помоћу еТвининг онлајн пројеката, као једног од начина спровођења пројектно оријентисане наставе, деца из Србије имају прилику да на много инвентивнији, креативнији и занимљивији начин проведу час, упознају се са вршњацима из Европе, науче неки језик и користе различите ИKТ алате за креирање садржаја.

 

Loading