ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Циљ је да буду обновљене школске кухиње

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић  присуствовао је данас радионици посвећеној здравој исхрани деце која је организована у Основној школи „Марија Бурсаћ“ у оквиру програма „Макси школски караван“.

Шарчевић је истакао да је развијање свести деце о важности очувања здравља један од приоритета Министарства просвете, науке и технолошког развоја и да је у том смислу један од циљева да буду обновљене школске кухиње.

Он је оценио да је трећина постојећих школских кухиња у добром стању, док је преосталим потребно улагање.

Донели смо Стручно упутство о критеријумима и смерницама за организовање, остваривање и праћење исхране ученика у основној школи. Тиме желимо да унапредимо квалитет и начин исхране, као и да развојамо правилне навике у исхрани код основаца, рекао је министар.

Шарчевић је додао да је Министарство просвете донело и правилник који ближе уређује услове за организовање исхране и утврђује квалитет оброка у основној школи, као и Правилник о ближим условима и начину остваривања исхране деце у предшколској установи.

Министар је поздравио пројекат компаније Делез Србија и позвао остале друштвено-одговорне компаније да се укључе у активности које ће допринети већем квалитету образовања и одрастања деце у Србији.

Генерални директор компаније Делез Квантан Роје казао је да та компанија едукује грађане о здравим навикама.

Посебно укључујемо родитеље и децу у наше активности како бисмо сви заједно радили на томе да сваки дан правимо здравије изборе. Пројекат Макси школски караван на једноставан начин показује да деца могу лако да прихвате зашто је важно да једу поврће, али и да то пренесу даље, својим родитељима. То нам отвара простор да заједно мењамо статистику и утичемо на њихове здравије изборе, навео је Kвантан Роје.

Више од 150 ђака Основне школе “Марија Бусаћ” данас је имало прилику да на забаван и едукативан начин научи колико је поврће важно и зашто је потребно да га једу сваки дан.

Са ђацима је разговарала и помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић.

До сада је „Макси школски караван“ обишао 38 школа, а до априла 2019. године више од 15.000 ђака првог разреда у 100 основних школа широм Србије проћи ће радионице у којима ће учити о здравој исхрани.

Loading