ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Држава ће у овој години уложити још више новца у образовне установе

Улагање у школске објекте један је од показатеља добре сарадње локалних самоуправа, министарстава и других тела Владе Републике Србије,  поручио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић у Основној школи ”Нада Поповић” у Крушевцу, поводом заврштека радова на реконструкцији те установе.

Он је навео да је реч о великој школи и веома захтевној реконструкцији у коју је уложено више десетина милиона динара.

Када је реч о обнови школа  прошла година је била рекордна, а с обзиром да ће током ове године бити реконструисано више гимназија са грантовима од преко милион евра, верујем да ће током 2018. године  у образовне установе држава уложити још  више новца, рекао је Шарчевић.

Канцеларија за управљање јавним улагањима завршила је радове на реконструкцији фискултурне сале, свлачионица, санитарних чворова, електро мреже, увођењу противпожарне заштите и аларма, санацији грејања и грејних тела и санацији дворишта. За те радове из буџета Владе Републике Србије издвојено је више од  65 милиона динара.

Директор Канцеларије Марко Благојевић рекао је да ће Влада наставити да улаже и обнавља објекте у Крушевцу све док град буде имао иницијативу и пројекте, јер новца има.

До сада смо завршили пројекте у 79 градова  и општина, док су у 40  радови у току, прецизирао је Благојевић и додао да ће програм обнове трајати јако дуго јер се ради о комплексним објектима који деценијама нису “такнути”.

Крушевачка школа је, такође, део пројекта Модернизације школа, кроз који је Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбедило 8 милиона динара за замену столарије и санацију мокрих чворова за  особе са инвалидитетом.

У разговору са градоначелницом Крушевца Јасмином Палуровић, министар Шарчевић је подсетио да у том граду нема просветних инспектора, и нагласио је да веома важно да локална самоуправа у што скорије време ангажује  инспекторе.

Loading