ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Кључ успеха иницијално образовање васпитача, наставника и стручних сарадника

Кључ успеха образовних реформи у Србији јесте квалитетно иницијално образовање васпитача, наставника и стручних сарадника, уз њихов континуирани професионални развој, поручио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Шарчевић је на конференцији о статусу образовних политика у региону, на којој у Београду учествују министри просвете из региона и представници међународних организација, рекао да ће се са реформским процесима ускладити и систем стручног усавршавања и систем напредовања у одређена звања наставника, васпитача и стручних сарадника.

Министар је подвукао да је један од приоритета и реафирмација васпитне улоге школе и да ће да се остварује стварањем системских услова за промену приступа у реализацији школских активности.

Шарчевић је подсетио да је од ове школске године почела примена нових програма наставе и учења, да су усвојене Основе програма предшколског образовања и васпитања, да се настављају курикуларне реформе гимназијског образовања и васпитања и уметничког образовања…

Посебно ћемо да радимо на курикуларној реформи у стручном образовању која подразумева флексибилне програме наставе и учења у складу са Националним оквиром квалификација, као и  потребама тржишта рада, дуални модели, преквалификације, доквалификације, истакао је Шарчевић.

Министар је поручио и да су повећање финансијске ефикасности образовног система кроз рационализацију и оптимизацију мреже школа, увођење система финансирања који омогућава награђивање према квалитету, ревидирање норме запослених у образовању неке од активности које ће бити у фокусу у наредном периоду.

Loading