ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Међународна сарадња помаже подизање квалитета образовања у Србији

Србија спроводи значајне реформе образовног система које дају веома добре резултате на свим нивоима образовања, а сарадња са другим државама помоћи ће нам да тај квалитет подигнемо на виши ниво, изјавио је данас министар просвете, науке у технолошког развоја Младен Шарчевић.

На састанку са делегацијом Државе Катар, коју је предводио директор Управе за међународну сарадњу у Министарству спољних послова Тарик бин Али Фараџ Ал-Ансари, Шарчевић је предложио да поред стандардних клаузула о сарадњи, стипендирању и размени студената и професора две земље, тај однос буде проширен и на предуниверзитетско образовање.

Две делегације договориле су да у наредном, што краћем периоду, буду потписани Меморандум о сарадњи у области образовања, споразум о сарадњи у области технологија и иновација у пољопривреди, споразум о братимљењу Београдског универзитета и Универзитета у Дохи, као и сарадња са Катарском фондацијом за волонтерски рад, која се бави истраживањем, разменом експерата и фокус јој је на високом образовању.

Ваше институције и наше могу да направе и заједничке експертске тимове за све видове образовања, који ће унапредити све видове образовања  у обе државе, рекао је Шарчевић.

Он је додао да је по односу квалитета и цене студија Србија без премца у Европи. Министар је позвао Катар да уђе и у партнерство у пројекту изградње Сремских Карловаца као универзитетског центра Србије.

Катарска делегација позвала је представнике Министарства просвете да следеће године наша земља учествује на Светском самиту иновација у образовању (WISE) у Дохи.

Директор Управе за међународну сарадњу у Министарству спољних послова Тарик бин Али Фараџ Ал-Ансари рекао је да је Катар веома заинтересован за сарадњу са Србијом када је реч о образовању и истакао да је то један од фокуса на којем се заснива међународна сарадња те земље.

Верујемо да ће фокус на образовању омогућити да се створи способна и продуктивна генерација, која ће бити стубови мира. То је истовремено и превентивна политика Катара која спречава сукобе у будућности. Зато је улагање у образовање и међусобно разумевање веома важно, рекао је Ал-Ансари.

Loading