ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Постоји простор за проширење образовне сарадње Србије и Кореје

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и амбасадор Републике Кореје Хјунг Чан Че разговарали су данас о досадашњој сарадњи две земље у области образовања и дигитализације, као и могућностима да се на неком од факултета у Србији формира катедра за корејски језик.

Шарчевић је рекао да тренутно највише услова за отварање катедре за корејски језик постоји на Филолошком факултету у Београду.

Мислим да ће то бити брзо могуће и на Универзитету у Новом Саду, казао је он и додао да се у неким средњим школама већ учи корејски.

Шарчевић је рекао да је Министарство просвете заинтересовано да се прошири сарадња српских и корејских универзитета.

Желимо да се наши универзитети, као што је Универзитет у Београду, универзитети у Нишу, Новом Саду и Крагујевцу повежу са универзитетима у Кореји. То би, између осталог, побољшало размену студената и професора, рекао је министар.

Шарчевић је додао и да је један од циљева успостављање сарадње на нивоу технолошког развоја и да би то унапредило ниво већ постигнуте сарадње.

Говорећи о резултатима досадашње сарадње амбасадор Че је навео да две наставнице из Кореје предају корејски језик у седам гимназија и школа у Новом Саду и Београду.

Желимо да се отвори катедра за корејски, али смо свесни да још нема квалификованог професорског кадра, навео је Че и додао да би за образовање адекватног кадра било  добро да корејски језик буде уведен као изборни у неким школама.

Он је оценио и да је пројекат дигиталних учионица веома добар и изразио уверење да ће Институт КЕРИС наставити да ради на њему.

Циљ Института КЕРИС, између осталог, је и развијање људских ресурса путем е-учења, враћање поверења јавности у образовање и допринос унапређивању националне конкурентности образовања кроз дигитализацију у образовању и академским истраживањима.

На састанку је истакнуто и да је циљ да се сарадња две земље прошири и на област истраживања и иновација.

Састанку у министарству просвете присуствовали су и државни секретари Ана Ланговић Милићевић и Виктор Недовић и помоћница министра за мећународну сарадњу и европске интеграције Марија Кузмановић.

Loading