ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Приоритет Владе и Министарства је улагање у образовање

Свечаном академијом и отварањем Конфуцијиве учионице намењене изучавању кинеског језика и културе, Карловачка гимназија, обележила је данас 227 година од оснивања.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је на свечаности u Сремским Карловцима да је улагање у образовање један од приоритета тог министарства и Владе Србије, јер је знање најважнији ресурс сваког друштва.

Он је истакао и да Министарство просвете заједно са Владом Србије, покрајинском владом и локалним самоуправама  већ улаже у обнову многих средњих школа у Србији, наводећи пример гимназија у Сурдулици, Сенти и Карловцима.

Шарчевић је најавио и да ће улагања у образовне установе бити настављена и наредне године.

Задатак нам је да побољшамо услове за рад и учење, да подигнемо квалитет наставног програма, да, између осталог, градимо нове ученичке домове…, рекао је министар просвете.

Он је поновио да се ради и на томе да средње образовање постане обавезно и да ће то довести до још већег улагања државе у образовни систем.

Шарчевић је подсетио и да је Влада Србије основала је Радну групу која ће радити на изради Закона о Сремским Карловцима, са циљем очувања културног амбијента, али и изградње Универзитета у Сремским Карловцима.

То је задатак и велики подухват од националног значаја на коме ћемо заједно радити у будућности, рекао је министар Шарчевић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић оценио је да је данас велики дан за Карловачку гимназију, али и целокупно српско образовање и историју.

Значај ове гимназије је био и остао немерљив, рекао је он и подсетио да су се ту школовали први модерни српски интелектуалци попут Борислава Михајловића Михиза, Бранка Радичевића, Јована Стерије Поповића, Симе Милутиновића Сарајлије, Ђорђа Натошевића.

Свечаној академији присуствовали су и саветник министра просвете Александар Пајић и шефица Канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре.

Loading