ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Сарадња са руским универзитетима подиже квалитет наше науке

Представници Универзитета у Београду и Новом Саду, Руског државног универзитета за нафту и гас „И. М. Губкин“, Санктпетербуршког рударског универзитета и Нафтне индустрије Србије а.д. потписали су данас међусобне меморандуме који ће у наредном периоду значајно повећати сарадњу у области образовања, развоја научних истраживања и размене знања између Србије и Руске Федерације.

Како је истакао министар просвете, науке у технолошког развоја Младен Шарчевић споразуми који су данас потписани доказ су чињенице да су српско образовање и наука веома цењени у свету.

Научна и академска размена са престижним светским универзитетима и рад на заједничким научно-истраживачким пројектима, помоћи ће да високо образовање у Србији подигнемо на виши ниво, рекао је Шарчевић.

Он је објаснио да ће сарадња са универзитетима највишег ранга Руске Федерације, довести до веће размене истраживача, наставног и административног особља, студената свих нивоа студија.

Предвиђено је да радимо и на заједничким истраживачким пројектима, да учествујемо на семинарима и другим академским скуповима, да имамо посебне краткорочне академске програме и програме стручног усавршавања, рекао је Шарчевић.

Меморандумом о сарадњи између Универзитета у Новом Саду и Руског државног универзитета за нафту и гас (национални истраживачки институт) „И. М. Губкин“ предвиђено је и да новосадски Технолошки факултет и руски универзитет оснују заједнички програм на мастер академским студијама.

Полазници би добили двоструке дипломе – Технолошког факултета и Универзитета Губкин. Мастер академске студије би трајале две године и образовале би нафтно-петрохемијске инжењере, прецизирао је Шарчевић.

Он је подсетио да је Србија од 1. јануара поново постала чланица ЦЕРН-а, али и да је такође чланица Дубне, односно Обједињеног института за нуклеарно истраживање у том руском граду, научног гиганта чији је главни задатак да истражује тешке елементе.

Следећи корак нам је и да повежемо и Научно-технолошки парк у Београду са Сколково иновационим центром из Москве, најавио је Шарчевић.

Министар је додао и да ће посета делегације из Русије да се искористи и како би се разговарало о сарадњи и са Московским државним институтом међународних односа Министарства спољних послова Руске Федерације

Размена студената, професора, истраживача, рад на заједничким пројектима, евалуација квалитета српских универзитета у сарадњи са најпрестижнијим руским, кинеским, западноевропским и америчким факултетима, то ће све допринети да наш образовни систем и наука напредују, закључио је Шарчевић.

Компанија НИС а.д. меморандумима о сарадњи са Универзитетом у Београду и Новом Саду предвидела је унапређивање различитих видова повезивања научног рада који се обавља у оквиру Универзитета са пословним активностима НИС-а (школовања стручњака НИС-а на свим нивоима високог образовања, научна истраживања, научно-консултативне услуге…).

Са Санктпетербуршким рударским универзитетом и Губкин универзитетом НИС је договорио сарадњу и развој међународних веза у области образовања и научне делатности, развој научних истраживања, обезбеђивање услова за стварање партнерских односа између Рударског универзитета и универзитета у Србији, размену студената, професора и истраживача…

Руски државни универзитет за нафту и гас „И. М. Губкин“ је водећа институција у систему високог образовања нафте и гаса у Русији. Основао га је 1930. истакнути научник и академик Иван Губкин, а 2010. је добио статус Националног истраживачког универзитета.

Санктпетербуршки рударски универзитет ове године обележава 246 година од оснивања, а основан је декретом царице Катарине II. Више од 93 одсто наставника факултета имају академски статус кандидата или доктора наука, што је једна од највиших стопа међу универзитетима у Русији.

Loading