ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић се састао са шефом мисије Савета Европе у Београду

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се данас са новим шефом мисије Савета Европе у Београду Тобиасом Флесенкемпером са којим којим се сагласио да је образовање један од камена темељаца европске сарадње и да Србија остварује значајан напредак на том пољу.

У фокусу разговора били су пројекти „Јачање интегритета и борбе против корупције у високом образовању у Србији“ и „Подстицање демократске културе у школама“,

Како је закључено у високошколском образовању остварени су добри резултати кроз сарадњу са платформом Савета Европе о етици, транспарентности и борби против корупције „Етинет“, као и спровођењем курсева о академском интегритету за студенте прве и завршне године основних студија и прве године постдипломских студија.

Како је речено на састанку други пројекат који је показао одличне резултате односи се на подизање демократске културе у школама, у шта је, кроз пилот пројекат, укључено 20 школа из Србије.

Министар просвете Младен Шарчевић је истакао да Министарство већ две године и четири месеца ради на томе да укупна слика у образовању Србије буде значајно боља него што смо је затечена.

Ухватили смо корак тако што смо проблеме почели да решавамо системски. До сада смо донели 12 закона, два су у скупштинској процедури, док четири припремамо за фебруар, рекао је министар.

Он је додао да је у току рад и на новој стратегији развоја образовања до 2030.

Између осталог, циљ нам је да искористимо вишак простора у нашим објектима да у њима омогућимо целодневни рад кроз једну смену. Радимо и на развоју предузетничких компетенција, односно формирања ученичких компанија и ђачких задруга, рекао је Шарчевић.

Према његовим речима посебну пажњу Министарство просвете придаје неразвијеним деловима Србије, интензивно се ради на дигитализацији целог образовног система и јачању етоса, односно категорији васпитања у образовном систему.

Loading