ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Шарчевић: Усвајањем Закона о НОКС створен правни оквир да се уведе ред у област квалификација

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић изјавио је данас да је Србија усвајањем Закона о националном оквиру квалификација (НОКС) добила правни оквир да се уведе ред у област квалификација и да се сви нивои и врсте квалификација повежу са тржиштем рада.

На конференцији о Националном оквиру квалификација Србије у Београду Шарчевић је навео да је Закон о НОКС усвојен у априлу и да ускоро следи  формирање Савета за НОКС, а потом и Секторских већа, као и Агенције за квалификације.

Према Шарчевићевим речима, Агенција за квалификације требало би да буде основана до краја 2018. године.

У формирању тих тела сарађујемо са Привредном комором Србије. Такође, у сва тела која смо формирали, а тичу се високог образовања укључили смо привреду и послодавце, рекао је министар просвете.

Према његовим речима, послодавци ће тачно знати која знања и вештине носи која диплома.

Заменик амбасадора Швајцарске у Србији Жан Лук Ош рекао је да је Национални оквир квалификација уско повезан са запошљавањем и оценио да је та тема подједнако важна и у Швајцарској и у Србији. Он је казао и да  је важно да се примењују усвојени закони.

Представник Делегације ЕУ у Србији Штефен Худолин истакао је да Европска комисија прати рад институција Србије по питању успостваљања амбициозног плана у области Националног оквира квалификација.

Закон усвојен у априлу поставио је визију система квалификација у Србији у складу са стратешким документима, а и перспективним приступањем ЕУ. Кључна европска и национална стратешка документа предвиђају увођење система националног оквира квалификација, као приоритетну структурну реформу, рекао је он.

Савет за НОКС је тело које предлаже стандарде квалификација за све ниовое НОКС. Стручна тела која на основу ових података предлажу стандарде квалификација на нивоу сектора јесу секторска већа. Стручну подршку секторском већу при изради предлога стандарда квалификације пружа Агенција за квалификације.

На данашњем скупу су учествовали и помоћница министра просвете за дуално образовање Габријела Грујић и помоћник министра за високо образовање Бојан Тубић.

Закључци са конференције користиће се за финализацију модела финансирања и критеријума за формирање секторских већа.

Loading