ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Састанак министара образовања Србије и Русије после 25 година

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је у Москви са потпредседницом Владе и министарком образовања и науке Руске Федерације Олгом Васиљевом, што је  први сусрет  министара задужених за образовање Србије и Русије после 25 година.

На састанку је констатовано да постоји традиција значајне образовне и научне сарадње  и указано на потенцијале проширења.  Када је реч о сарадњи у области образовања размена студента је доминантан облик, па се тренутно више од 300 студената из Србије школује у Русији, док 39 студената из Русије студира у Србији. Министри су разговарали о могућностима интензивније сарадње на средњошколском нивоу пре свега кроз центре за математику и језике.

Саговорници су се сагласили да је научна сарадња, која се пре свега одвија кроз Обједињени институт за нуклеарна истраживања у Дубни, на високом нивоу, али да постоје научне области у којима још није успостављена, као и да је на новим облицима сарадње потребно радити у наредном периоду.

Министар Шарчевић је у Москви учестовао и на  Међународном салону образовања, који је организован у оквиру Организације за црноморску економску сарадњу. Скупу су присуствовали и представници Јерменије, Азербејџана, Албаније, Бугарске, Грчке, Молдавије, Румуније  и Турске. На скупу су разматране могућности даље сарадње, а усвојена је и Декларација о образовању. Министарка образовања и науке Руске Федерације Олга Васиљева оценила је да се свет мења веома брзо и нагласила да је од посебног значаја  формирање заједничког научног и образовног простора и интегрисаног научног информационог простора у Црноморском региону, као и подршка заједничким пројектима електронског учења.

Шарчевић је посетио и Дипломатску академију МИД у Москви, на којој је имао прилику да на српском језику разговара са студентима. Реч је о студентима који у оквиру студијског програма уче српски језик.  Полазници академије су показали велико интересовање за реформе коју спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Loading