ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Састанак са руководством Синдиката науке

Државни сектретар проф. др Владимир Поповић и помоћници министра за науку, технолошки развој и међунардну сарадњу 31.августа одржали су састанак са руководством Синдиката науке.

Дискутовано је о Регистру истраживача који се формира коришћењем базе „Доситеј“. Државни секретар је указао да је у току рад на  исправљању погрешно унетих референци, као и дупликата. У координацији са Народном библиотеком Србије, ради се на решењу које ће помоћи да се референце које постоје у бази Web of Science, повежу са референцама које су уносили руководиоци пројеката у базу „Доситеј“. Очекује се да се ускоро отвори нови панел који ће омогућити уношење нових референци, као и да ће свака референца добити своју М категорију.

Представници Министарства и Синдиката сагласни су да  Регистар буде јавно доступан тек кад се уподоби у одговарајућој форми. Синдикат инсистира на коректном регистру који ће садржавати све резултате са видљивим категоријама, где неће бити дуплирања радова и где ће он бити реалан показатељ броја истраживача који испуњавају услове да конкуришу у следећем пројектном циклусу.

Следећи пројектни циклус се очекује да ће бити за период 2018-2019. Предлог новог Правилника о вредновању, избору, финансирању и праћењу пројеката из програма основног истраживања и основних усмерених истраживања и програма истраживања у области технолошког развоја достављен је члановима Националног савета за научни и технолошки развој и требало би да се разматра на седници заказаној за 05.09.2017. године.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја очекује позитиван исход у преговорима са Министарством финансија, како би се ускоро обезбедила средства за ДМТ2.

Loading