ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Школе широм Србије обележавају 60 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу

Mинистарство просвете, науке и технолошког развоја позвало је основне и средње школе да кроз рад са ученицима обележе значајан јубилеј – 60 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу.

Пошто је на свим нивоима система образовања и васпитања у Србији Иво Андрић један од најзаступљенијих писаца у програмима наставе и учења за предмет Српски језик и књижевност, предлажемо школама, односно наставницима да на пригодан и подстицајан начин са ученицима обележе ову годишњицу, указујући пре свега на универзалност и високе уметничке домете Андрићевог књижевног стваралаштва“, наводи се у допису школама.

Министарство је препоручило да се у склопу таквих обележавања издвоје и на примерен начин коментаришу изводи из Андрићеве беседе „О причи и причању“, које је велики писац изговорио на церемонији доделе Нобелове награде у Стокхолму, 10. децембра 1961. године, а који читаоцима и истраживачима дарују најбитније кључеве за упознавање и разумевање пишчеве поетике.

Како се наводи, у зависности од узраста ученика, наставник може издвојити пригодне делове и припремити одговарајуће коментаре, уз очекивање да његовим коментарима и тумачењима придруже и ученици.

Циљ је да се унапреде већ стечена знања о овој теми, као и да се развијају интересовања ученика за читање и проучавање књижевног стваралаштва Иве Андрића.

Loading