ЋИРИЛИЦА | LATINICA

СКОНУС прославио Међународни дан студената и десет година рада

Свечаном академијом у Старом двору у Београду, Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) прославила је вечерас Међународни дан студената и десет година рада.

Скупу су присуствовали премијерка Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Министар Шарчевић је рекао да влада ради на томе да младе људе задржи у Србији на квалитетним пословима.

То није фраза, рекао је Шаречевић и навео да је економија урушавана деценијама и да је много тога требало поново градити и да данас долазак добрих компанија и развојних центара дају шансу младим људима да у Србији граде своју будућност.

Шарчевић је указао да је потребно вратити квалитет српском образовању, нарочито академском, које, како је рекао, мора да буде видљиво, препознатљиво и за углед држави.

Премијерка Ана Брнабић поручила је да је образовање један од основних приоритета актуелне владе и да су људи, а посебно млади један од основних потенцијала наше земље.

Она је честитала Међународни дан студената и десет година рада СКОНУС-а и оценила да је та организација урадила много.

Много више него што би се очекивало за једну релативно младу организацију. Хвала вам што сте ујединили све наше студенте и факултете и што данас представљате 250.000 студената широм Србије. Једини начин да сви заједно будемо јачи и боље радимо јесте да смо јединствени и у томе ће вас Влада Србије увек подржати, у томе ћете у мени увек наћи снажног партнера и моја врата ће за вас увек бити отворена, истакла је Брнабић.

Овим поводом председник СКОНУС-а Милан Савић рекао је да је за ових 10 година постојања СКОНУС-а урађено много.

Као најважније издвојио је Закон о студентcком организовању, који је прошао све процедуре и чека на усвајање.

Свечаности је присуствовао велики број студената и студентских представника из земље и региона, ректора и професора државних и приватних универзитета, као и представници свих институција који се у Републици Србији баве питањима високог образовања.

Међународни дан студената се обележава у знак сећања на 17. новембар 1939. године, када је страдало 20 чехословачких студената који су демонстрирали против нацистичке окупације. Тај датум представља симбол борбе младих људи, студената, за образовање и друштво.

Loading