ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Скуп америчких и српских научника посвећен сарадњи у области науке о подацима

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић говорио је данас у Београду на отварању међународног научног скупа „САД – Србија и Западни Балкан у области науке о подацима (Дата Сајенс – Data Science)“.

Обраћајући се учесницима радионице која је посвећена томе како да се кроз заједнички рад са партнерским организацијама из Републике Србије и земаља Западног Балкана, координира и унапреди коришћење података Шарчевић је подсетио да су  Владе Републике Србије и Сједињених Америчких Држава 2010. године потписале Споразум о научно-технолошкој сарадњи у циљу оснаживања научних и технолошких капацитета и јачања односа научних заједница обе државе, као и унапређења сарадње у областима од заједничког интереса.

Планиране приоритетне научне области су формирање база података, математика, археологија, антропологија, заштита културног наслеђа и друге. Одржавањем ове радионице Споразум постаје активан, и због тога она има посебан значај, казао је Шарчевић.

Према његовим речима, снажне технолошке и економске промене, са којима се суочава савремено друштво донеле су промене у готово свим сферама живота, а кључни одговор на ове изазове налази се у области образовања и науке.

Шарчевић је истакао да се научна делатност Републике Србије, са 12.000 истраживача, које финансира држава котира високо на светским листама. Он је оценио и да је овај сегмент друштва у Србији тренутно бољи и јачи од већине других и додао да то потврђују и победе истакнутих истраживачких тимова и истраживача на европским и светским конкурсима.

Министар је навео пример института Биосенс, који је освојио прво место на једном од европских такмичења, док су два истраживача добитници значајних ЕRC грантова.

Када је реч о програму Хоризонт 2020, желим да напоменем да је Република Србија најуспешнија у овом региону. У научнм областима, највише успешних ахтивности бележимо у области информационо-комуникационих технологија, пољопривреде, биомедицине, енергетике и културног наслеђа, рекао је Шарчевић .

Он је указао да је Србија у великом реформском замаху о чему сведочи интензиван рад на дефинисању реформских процеса и нових стратешких докумената.

Нацрт закона о Научном фонду је завршен, и ту желимо да продубимо нашу сарадњу са САД. У току је финализација Мапе пута истраживачке инфраструктуре, као и новог Закона о научноистраживачкој делатности. Преко наведених законских докумената припрема се и потпуно нови модел финансирања науке, навео је министар.

Шарчевић је истакао да је циљ системских мера да се очува и да подршка фундаменталним истраживањима и истовремено пронађе адекватно место науке у друштву, у смислу пружања научне подршке не само привреди, него и реформским процесима уопште.

Амерички, српски и истраживачи из региона разговараће о томе како да се успостави нова сарадња између Дата Сциенце, математике и наука које генеришу велике количине података (Биг Дата) и које захтевају напредне методе за њихову обраду. Биће речи и о јачању механизама за сарадњу српских истраживачких институција и НСФ, као и могућностима за организовање заједничких научних пројеката.

Радионица се одржава у Палати Србија, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Loading