ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Словенија: размена искуства у оквиру пројекта Рана интервенција

Помоћник министра за основно и предшколско образовање и васпитање Весна Недељковић, представници Школске управе Београд и  директорка Школе за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” данас су заједно са представницима министарстава земаља региона посетили Центар за образовање рехабилитацију инклузију и саветовање за слепе и слабовиде Ирис у Љубљани , а поводом завршетка међународног пројекта Висио- први корак рана интервенција.

Центар Ирис је јединин центар у Словенији који образује децу која имају оштећења вида. Тренутно се у центру образује 45 деце, а укупан број корисника на територији Словеније износи 185.  Директорка центра Катјуша Копривникар је изразила задовољство што је у прилици да угости директоре других центара из земаља региона јер је то добра прилику за размену искустава.

Пројекти пружају могућност за сарадњу са другим установама не само у Словенији већ и у региону а самим тим повећавају се и друге могућности, рекла је Копривникар и додала да је мисија свих који смо задужени за образовање и васпитање слепе и слабовиде деце да им обезбедило што боље услове за школовање.

Пројекат Рана интервенција  покренула је организација Висио из Холандије, а реализује се кроз заједничке активности са школама из земаља региона, које образују и васпитавају децу са оштећењем вида.  Пројекат се реализује од 2012. године. Један од најважнијих циљева спровођења пројекта је упознавање шире друштвене заједнице у свакој земљи са значајем третмана и рада са децом оштећеног вида на најранијем узрасту. Циљ покретања пројекта је укључивање земаља које имају низак буџет ради побољшања заштите и едукације лица оштећеног вида.

Loading