ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Спона науке и привреде биће јача и боља

Проблеми у области образовања су броjни, али коначно се неко сетио да Србиjа треба да се индустриjализуjе и намера надлежних jе да унапреди ситуациjу у тоj области, рекао jе данас  министар просвете, науке и технолошког развоjа Mладен Шарчевић на Kопаоник бизнис форуму.

Oн jе, на панелу „Oбразовање и научна политика – ухвати корак“, поручио и да ће спона науке и привреде бити jача и боља, као и да jе jедан од приоритета управо финаснсирање науке. Међутим, министар је истакао да скоро 95 одсто буџета Министарства одлази на плате, тако да остаје јако мало за улагање у развој, и то је дугогодишња пракса.

”Сада се, коначно, неко сетио да Србија треба да се индустријализује, и сада смо на новом почетку. Мој задатак је да нађем добре тимове,да  покренемо сва поља образовања, од предшколског до високог”, поручио је Шарчевић.

Министар је истакао важност дуалног образовања, које је у јавности схваћено у ужем смислу, а оно то није. Дуално образовање  подразумева јаку повезаност привреде и образовања, појаснио је Шарчевић. ”Обишли смо више од 40 градова, општина и са 140 компанија смо разговарали. Ми смо као лепак, залепили смо локалне самоуправе, привредне коморе, друга министарства”, рекао је министар, и додао да ћемо ако све зацртано и остваримо брзо ухватити корак.

Као добрар пример у систему Шарчевић је навео Институт ”Михајло Пупин”, који остварује 30 милиона евра годишње од извоза.

Loading