ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Србија примењује добру праксу инклузије ученика миграната

Поводом Светског дана избеглица који се обележава 20. јуна у целом свету, Министарство просвете, науке и технолошког развоја подсећа да Република Србија примењује праксу инклузије ученика миграната, која представља пример образовања у европском образовном простору.

До сада је кроз систем образовања сукцесивно  прошло преко 4.500 ученика миграната. У школској 2020/21. години образовање ученика миграната не одступа од образовања осталих ученика у нашем систему, што је у великој мери условљено епидемиолошком ситуацијом (онлајн настава и комбиновано). У мају 2021. године ученици мигранти укључени су у 20 основних и 9 средњих школа, а образовањем је обухваћено 85% мигрантске популације школског узраста.

Резултати рада Министарства просвете, науке и технолошког развоја у области образовања мигранта и тражилаца азила указују да је обучено више од 4000 васпитача, наставника, директора и стручних сарадника,  више од 60 школа подржано је кроз грантове, израђено преко 3.000 индивидуалних  планова подршке за ученике мигранте,  115 планова подршке на нивоу школе, одржано преко 10.000 допунских часова, 60 посета библиотекама,  обезбеђена вршњачка подршка у учењу и више од 1000 ужина, 1550 комада одеће и обуће, 500 књига и уџбеника, 650 комплета школског прибора.

Ученици мигранти и тражиоци азила активно су укључени како у наставне, тако и у ваннаставне активности.

 

Школама и наставницима подршку пружају  ментори, саветници/спољни сарадници ангажовани од стране Министарства, који одржавају редовну комуникацију са представницима Комесаријата за избеглице и миграције. Министарство добија подршку од Европске комисије, а партнерства су остварена са ИОМ (Међународном организацијом за миграције), УНИЦЕФ-ом и другим међународним и цивилним организацијама.

 

У свету тренутно има 80 милиона присилно расељених особа, избеглица, интерно расељених лица, тражилаца азила, што чини 1% целокупног човечанства.

 

 

Loading