ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Србија пружила снажну подршку усвајању УНЕСКО Препорука о етици вештачке интелигенције

На 41. Генералној конференцији УНЕСКО-а у Паризу Република Србија пружила је снажну подршку усвајању УНЕСКО Препорука о етици вештачке интелигенције, које ће покренути низ процеса и активности са циљем да развој и употреба вештачке интелигенције буде у складу са људским потребама и етичким принципима.

Документ је производ двогодишњег темељног, отвореног и инклузивног процеса преговора и усаглашавања држава чланица, у коме су учествовали и представници наше академске заједнице и привреде.

Помоћник министра др Сашa Лазовић је у свом излагању указао је на резултате Србије у овој области. Истакао да је Србија усвојила Стратегију вештачке интелигенције 2019. године, и акциони план, те да је у марту 2021. године основан Институт за вештачку интелигенцију, а да Фонд за науку и Фонд за иновациону делатност пружају сталну подршку истраживањима у области вештачке интелигенције кроз своје програме.

41. Генерални конгрес UNESCO-а одржава се од 9 до 24. новембра у Паризу. Државна секретарка Анамарија Вичек и помоћник министра Саша Лазовић су чланови делегације Републике Србије.

Loading