ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Српски модел дуалног образовања представљен на конференцији у Винтертуру

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, помоћница министра Габријела Грујић и Милица Тодоровић учествовале су у Швајцарској на једној од најзначајнијих међународних конференција, посвећеној стручном образовању.

У Винтертуру  је од 6 до 8. јуна одржан Трећи међународни конгрес професионалног и стручног образовања и праксе. Овај Конгрес организован је под покровитељством Швајцарске конфедерације и на њему су учествовали експерти из области стручног образовања, целоживотног учења, високи званичници, министри, канцелари, државни сектерати, помоћници министра, представници компанија, професори, наставници, истраживачи, практичари и ученици.

Присутне на конференцији поздравио је федерални саветник Јохан Шнајдер Аман који је изразио част што је Швајцарска домаћин ове конференције. Он је  је истакао значај и важност професионалног и стручног образовања у данашњем свету кога прате брзе промене у области привреде и технологије, као и да образовни систем XXИ века треба да буде флексибилнији не би ли успешно пратио промене које се дешавају у свету.  Швајцарској као земљи која има дугу традицију неговања дуалног образовања припада част али и одговорност да угости тако велики број људи из Америке, Азије, Африке, Европе, Аустралије, Јужне Америке.

Присутне је поздравио и министар просвете Републике Сингапур, господин Онг Је Кунг и госпођа Бетси Девос, секртарка за образовање у САД.

Национални модел дуалног и предузетничког образовања Републике Србије представљен је на конференцији као пример добре праксе сарадње школског система и привреде али и као модел који подстиче на првом месту развој ученикових потенцијала уз поштовање индивидуалних карактеристика. Посебан акценат био је на примеру из Техничке школе у Ужицу који је од самог почетка био подржан од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Швајцарска агенција за развој и сарадњу у Србији пружа велику подршку Министарству просвете у имплементацији националног модела дуалног и предузетничког образовања.

Национални модел креиран је у складу са специфичностима образовног система и привреде у Републици Србији и не представља копију већ постојећег дуалног образовања у земљама немачког говорног подручја. Једна од препорука и закључака конференције је да свака земља треба да нађе модел стручног образовања који њој највише одговара а да од земаља са дугом традицијом у овом виду образовања узме најбоље.

Помоћница министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање  Габријела Грујић састала се и са швајцарском експерткињом др Урсулом Ренолд која од самог почетка подржава Републику Србију у овој реформи и која је још једном искористила  прилику да похвали брзину и квалитет којим Србија уводи дуално образовање.

Квалитетна сарадња образовања и привреде одражава се у квалитетном и ефикасном средњем стручном образовању. Дуално образовање као део система средњег стручног образовања представља пример добре сарадње ова два система.

Loading