ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Стипендистима „Свет у Србији“ и „Србија за Србе из региона“ уручени сертификати из српског језика

Стипендистима пројеката „Свет у Србији“ и „Србија за Србе из региона“ које је ове године чинило 37 студената из 21 земље света данас су уручени сертификати из српског језика.

Пета генерација студента за протеклих осам месеци учила српски језик кроз 960 часова, а од 37 студената, њих 34 је положило завршни испит, док ће троје имати још једну шансу.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић одао признање студентима на, како је рекао, храбрости што су се одлучили да студирају на српском језику.

„Мислим да је то сама по себи врло храбра и значајна одлука. Ако сте спремни да на српском студирате не смем ни да замислим на шта сте још спремни у каријери – на какво одрицање и труд“’, рекао је Вербић. Он је, обраћајући се студентима, истакао да верује да је пред њима сјајна каријера јер „ко уложи толико труда у сам језик на ком ће студирати још више ће уложити у само студирање“.

Министар је указао и да је изузетно задовољство, за било ког представника Србије, када на међународним конференцијама сретне некога ко говори српски језик.

„Још ако је тај неко амбасадор или министар у свој земљи, а то се дешава релативно често, то представља велико задовољство“, рекао је Вербић, захваливши се студентима што су одабрали Србију као место где ће студирати. Он је навео да је држави важно да има што више страних студената.

„Квалитет нашег високог образовања је све бољи и тек је пред нама интернациоинализација. Надам се да ћемо у догледној будућности имати много више програма и то не само на српском већ и на страном језику“, рекао је Вербић.

Према његовим речима, важно је правити мостове између држава у којима су студенти почели школовање и Србије.

Како је оценио, ти мостови су постали прилично бројни и време је да почнемо да размишљамо о заједници, мрежи свих студената, учесника пројеката. Наводећи да је важно да се пројекти подигну на виши ниво, министар је истакао да је неопходно формирати међународни саветодавни одбор у коме треба да седе студенти који су прошли програм.

Управник Центра за српски као страни језик на Филолошком факултету Весна Крајишник рекла је да је то пета генерација студената учесника пројекта „Свет у Србији“ и трећа генерација студената у пројекту „Србија за Србе у региону“.

„У овим пројектима у протеклих пет година укупно је учествовало 344 студената из више од 50 земаља, а већина њих из претходних генерација успела је у ономе што је основни циљ програма – завршили су или завршавају студије, основне, мастер или докторске на неком од факултета Универзитета у Београду“, рекла је Крајишник.

Како је истакла, неких од њих су међу најбољим студентима на својим факултетима, а иза таквих успеха стоји огроман труд и напор да се савладају језик, другачија култура, начин живота, факултетско градиво, упознају нови људи и међу њима нађу пријатељи, али и прихвати чињеница да су далеко од своје земље и породице.

„У Београд су дошли као деца, а напуштају га као зрели, млади људи са факултетском дипломама и знањем. Надам се да ће вам ова прва диплома омогућити да дођете до друге“, рекла је Крајишник.

Уручењу сертификата и културно – забавном програму на српском језику у студентском одмаралишту „Београд“ на Авали присуствовали су и представници Министарства спољних послова и дипломатског кора.

Loading