ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Страним привредним коморама и представништвима представљен јавни позив за НТП Београд

У Научно-технолошком парку Београд на Звездари данас jе представљен jавни позив страним привредним коморама и представништвима за технолошко-развоjне компаниjе коjе желе да послуjу у том новом модерном комплексу. Jавни позив, на коjи се до сада приjавило више од 30 компаниjа, отворен jе до 9. октобра, речено jе на скупу у просториjама НTП Београд.

Скупу jе присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоjа др Срђан Вербић, коjи jе рекао да се нада да ће се тренутни броj приjављених повећати.

„Надам се да ћемо до краjа jавног конкурса имати наjмање 50 заинтересованих компаниjа и да ћемо већ краjем октобра моћи да видимо значаjно попуњен простор НTП“, прецизирао jе он. Истичући да тренутно у Eвропи и свету постоjи око 400 НTП-а, министар jе подсетио да jе НTП Београд први и тренутно jедини у Србиjи, а основан jе у jуну.

„Сада jе важно да оснивачи, а то су Влада Србиjе, град Београд и Универзитет у Београду покажу посвећеност овом проjекту, да можемо да понудимо стручну помоћ свим тим компаниjама“, рекао jе Вербић. Према његовим речима, циљ jе привући компаниjе у jедно за њих стимулативно окружење jер „компаниjе много брже расту и боље праве своjе развоjне планове, сарађуjу, извозе, уколико су у окружењу сличних компаниjа“.  

Гордана Даниловић Грковић в.д. директора НTП Београд навела је да је jавни позив намењен домаћим и страним технолошко-развоjним компаниjама коjе желе да своj развоj лоцираjу у НTП Београд. Према њеним речима, поред домаћих, постоjи велико интересовање страни компаниjа са Далеког истока и Eвропе.

„Нама jе циљ да, без фаворизовања, направимо jедан добар микс технолошко-развоjних компаниjа. Није нам циљ да издамо простор већ нам jе циљ развоj“, нагласила jе она, додавши да jе план да се у року од три године попуни цео простор НTП Београд. 

Скупу су присуствовали представници аустриjско-српске и руско-српске привредне коморе, као и представница канадско-српског пословног удружења Mирjана Дончић-Битен коjа jе поручила да jе простор НTП Београд погодан за пословање и ширење фирми.

„Oво jе нешто ново што су Београд и Србиjа добили и што би свако требало да искористи“, закључила jе она.

Kако jе речено, члановима НTП Београд су на располагању инфраструктурне и стручне услуге попут директног приступа базама знања, финансиjског и правног саветовања, саветовања у области EУ програма, заштите интелектуалне своjине, промоциjе… Да би постали чланови, технолошка предузећа мораjу да докажу своj иновативни, кадровски и финансиjски капацитет, наведено jе на скупу. 

Loading