ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Стручни скуп за просветне инспекторе и просветне саветнике у Шапцу

Група за социјалну инклузију Министарствa просвете, науке и технолошког развоја је у сарадњи са Сектором за инспекцијске послове, Одељењем за координацију рада школских управа и Групом за заштиту од насиља и дискриминације организовала стручни скуп „Институционална сарадња на превазилажењу изазова социјалне инклузије“ за просветне инспекторе и просветне саветнике 24. и 25. октобра у Шапцу. На стручном скупу је учествовало преко 60 просветних инспектора и око 40 просветних саветника.

Овај скуп је реализован као део Заједничког програма за инклузију Рома и маргинализованих група, који уз подршку Швајцарске агенције за развојну помоћ (SDC), спроводе Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларија УНИЦЕФ-а за Србију, у партнерству са Црвеним крстом Србије.

Теме овог стручног скупа су дефинисане на основу закључака са стручног скупа за просветне инспекторе „Инклузивно образовање – од закона до праксе“, који је Група за социјалну инклузију организовала 5. и 6. јула 2016. године у Крагујевцу. Тада је истакнута потреба умрежавања просветних инспектора са другим релевантним службама Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а нарочито успостављање веће сарадње и координација са просветним саветницима. Из тог разлога су циљеви скупа били унапређивање ефективности рада просветних инспектора и просветних саветника кроз анализу кључних изазова у остваривању права на образовање и примени прописа у области инклузивног образовања, социјалне инклузије и заштите од насиља и дискриминације, као и усаглашавање рада просветних инспектора и просветних саветника са релевантним службама.

Учесницима су се на почетку обратили Анамарија Вичек, државна секретарка, Богољуб Лазаревић, помоћник министра за инспекцијске послове, Јасмина Ђелић, начелница Одељења за координацију рада школских управа и Гордана Цветковић, руководитељка Групе за социјалну инклузију. Они су изразили задовољство великим одзивом просветних инспектора и просветних саветника, који имају веома важну улогу у спровођењу инклузивног образовања и подизању квалитета рада образовних установа.

Наташа Јовић, помоћница генералног секретара Заштитника грађана за Сектор за права детета, родну равноправност и социјална и културна права, упознала је учеснике скупа са радом Заштитника грађана и кроз примере из праксе указала на значај интердисциплинарног приступа када је реч о социјалној инклузији, квалитетном образовању и заштити од насиља. Након тога, просветни инспектори и просветни саветници су радили у мањим групама како би формулисали предлоге за усаглашавање рада и побољшавање сарадње у циљу унапређивања инклузивног образовања у Републици Србији.

Учесници стручног скупа су се сложили да оваква окупљања доприносе размени искустава просветних инспектора и просветних саветника и додатно јачају њихове компетенције.

Група за социјалну инклузију ће планирати сличне скупове и у наредном периоду.

Loading