ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Студентски бизнис форум на Kопаонику

Четвородневна конференција Студентски бизнис форум свечано је отворен данас, на Kопаонику. Учешће на овој конференцији узели су студенти и представници приватних и државних универзитета и високих школа у Србији, као и професори, представници невладиног сектора и чланови националних представничких тела.

Овогодишња конференција је осмишљена тако да учесницима пружи могућност стицања нових сазнања и развитка вештина неопходних за даље усавршавање. Све то је у циљу повећања конкурентности на тржишту рада критичким ‘out of the box’ размишљањем кроз развитак идеје и покретање сопственог бизниса. Свако предавање и радионица су пажљиво креирани и биће одржани од стране људи, успешних у свом пољу рада, који ће својом стручношћу и искуством допринети остварењу нашег циља.

Студентски бизнис форум званично су отворили Дино Мартинић, члан Управног одбора Савеза студената Београда, др Габријела Грујић, помоћница министра за стратешко планирање и Владимир Смуђа, менаџер за финансије и развој.

Дино Мартинић je истакао битност организовања оваквих и сличних догађа који доприносе стручном усавршавању студената и мултидисциплинарном повезивању кроз обраду садржаја који не улази у наставне курикулуме које обрађују на факултетима.

Габријела Грујић истакла је постојање раскола између формалног образовања и захтева тржишта, те непостојање довољно радног искуства код младих, што се не ретко тражи као један од услова за запослење. Такође, осврнула се на податак да су младој особи у просеку потребне две године од дипломирања до првог запослења, што само по себи представља проблем, јер подстиче одлив мозгова и представља не само велики проблем за државу већ и за привреду. Студентске праксе као један од модела дуалног образовања по њеним речима ће решити значајан део овога проблема јер ће оснажити младе људе и пружити им прилику да стекну неопходно радно искуство. У току обраћања Габријела је позвала све студенте да се укључе у конципирање националног модела пракси тако што ће давати своје предлоге и идеје у вези са тим како замишљају програме стручних пракси.

Овогодишња конференција представља посебан успех јер не само да су студенти препознали значај неформалног образовања, већ су то учинили и декани великог броја факултета у Републици Србији, истакао је Владимир Смуђа, координатор пројекта.

Овогодишњи успех је показатељ да је неформално образовање значајан део образовања у целини и да су студенти свесни да им је потребно додатно усавршавање како би били конкурентни на данашњем тржишту рада, додао је Смуђа.

Loading