ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Студије хебрејског језика и културе на Филолошком факултету у Београду

Од 1. октобра на Филолошком факултету у Београду академци ће моћи да студирају хебрејски језик и културу.

Национално акредитационо тело одобрило је акредитацију овог студијског програма на Филолошком факултету.

Хебрејски језик предаваће професор Гидеон Грајф, историчар и истраживач Холокауста из Израела, који је постао и редовни професор Универзитета у Београду. Истовремено, проф. Грајф ће на ОНО (Ono Academic College) колеџу у Израелу, у оквиру свог предмета о Холокаусту, почети да предаје културу сећања о Јасеновцу по својој књизи „Јасеновац – Аушвиц Балкана“. Део наставе посветиће и мултикултуралном предмету „Српски Јевреји и Србија као колевка модерног ционизма“, с посебним освртом на српске Јевреје – рабина Алкалаја, Теодора Херцла, Давида Албалу, као и на представљање Србије као прве земље која је признала Балфорову декларацију. У оквиру његовог предмета изучаваће се и историјат српско-јеврејских односа кроз векове.

У Србији борави делегација из Израела коју предводи проф. Грајф, у чијем саставу су проф. др Стела Ревитал Шајовиц и проф. др Џуди Арад, продекани Деканата ОНО колеџа. Проф. др Шајовиц и декан Филолошког факултета проф. др Љиљана Марковић јуче су у Министарству просвете, науке и технолошког развоја потписале Протокол о сарадњи.

Потписивању су присуствовали, помоћник министра просвете за високо образовање Бојан Тубић проректор за међународну сарадњу Београдског универзитета проф. др Ненад Зрнић и координатори српско-израелске академске сарадње, амбасадор Љиљана Никшић и Гидеон Грајф.

Грајф је овом приликом захвалио министру Младену Шарчевићу и његовом министарству за препоруке које су му отвориле врата свих српских архива, Музеја геноцида и Југословенске кинотеке, као и свих других институција релевантних за његово четворогодишње истраживање чије је резултате објавио у књизи „Јасеновац – Аушвиц Балкана“.

Loading