ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сутра почиње упис првака

Упис деце у први разред основне школе званично почиње сутра, у среду, 1. априла 2015. године. У школској 2015/16. години уписују се сва деца рођена од марта 2008. до марта 2009. године и по статистичким показатељима у том периоду рођено је 68.740 деце рекла је помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање Жељка Радојичић Лукић.

„Можемо да очекујемо више првака“, рекла је Радојичић Лукић и подсетила да је прошле године уписано 66.276 првака.

Од докумената су потребни извод из матичне књиге рођених, потврда о пребивалишту, потврда да је дете похађало предшколски програм, а треба и да обави систематски преглед, има уверење од лекара да је способно за школу и доказ о вакцинацији.

„Трудићемо се да упишемо сву децу. Званично упис траје до краја маја, али ћемо уписати и дете које дође у септембру“, рекла је у изјави Танјугу помоћник министра Радојичић Лукић.
Деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације.
Помоћник министра објашњава да је постоји неколико група деце којима је потребна посебна пажња, како учитеља тако и стручних сарадника школе. То су деца са инвалидитетом, деца која имају тешкоће у учењу, са сметњама у развоју и деца из маргинализованих друштвених група.
„За њих је потребно направити индивидуални образовни план који подразумева прилагођавање наставних садржаја ђаку, што учитељи“, како је рекла Радојичић Лукић, већ знају.
Постоји могућност да дете раније крене у школу, са шест до шест и по година, али тек након провере спремности за полазак у школу. Такође, ако дете старије од седам и по година, због болести или других разлога, није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.
Школа је дужна да упише свако дете са свог подручја, али на захтев родитеља, у складу са могућностима школе, дете може похађати и школу којој територијално не припада.
Жељка Радојичић Лукић, која је до пре неколико дана била учитељица ђацима трећег разреда у Горњој Топлици код Мионице, поручила је родитељима будућих првака да опуштено прођу кроз читаву процедуру тестирања и других припрема.

„А порука првацима је да је школа велика играоница, али и учионица, све оно што су имали у предшколском, имаће делимично и у школи само ће освајати више знања и имаће више другара“, рекла је Лукић, уз поруку учитељима да буду пажљиви, вредни и да децу дочекају са осмехом, исто онако као што су чинили свих ових година.

Loading