ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Свечана академија поводом 70 година института Винча

Свечаном академијом у Дому Народне скупштине Републике Србије обележено је 70 година од оснивања највећег научног института у нашој земљи – Института за нуклеарне науке Винча. 

Данас је Институт Винча мултидисциплинарни научни институт који покрива велики број научних и техничко-технолошких дисциплина, на коме ради скоро 800 запослених, од којих су преко 500 доктори наука или докторанди.

Свечаној академији су присуствовале председница Владе РС Ана Брнабић и председница Народне скупштине РС Маја Гојковић, као и државни секретар   Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић, који је у једном периоду био и председник Управног одбора ИНН Винча.

Том приликом, Поповић је примио  Плакету, коју је институт  Винча доделио  Министарству просвете, науке и технолошког развоја, због изузетног доприноса развоју Института током седам деценија његовог постојања.

Државни секретар Поповић је, честитајући руководству и запосленима значајан јубилеј, истакао да је институт Винча на одређен начин синоним за науку у Републици Србији, и  да поред немерљивог доприноса института и његових запослених у прошлости, можемо очекивати добре резултате и у будућности.

Да би то тако било, цела Влада Републике Србије, и ресорно  Министарство, предузимају читав низ корака који ће на бољи и квалитетнији начин, него што је то било до сада, уредити научни рад и његово финансирање, истакао је Поповић.

Он је појаснио да то укључује и израду нових закона, али и формирање Фонда за науку, као крупног реформског корака.

Наша наука има потенцијал, имамо изузетну кадровску базу, имамо чиме да се поносимо, имамо подршку Владе, и можемо са оптимизмом гледати у деценије које су пред нама, поручио је Поповић.

Loading