ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Свечана академија „Стопама Светог Саве“ у репризним терминима

Министарство просвете, науке и технолошког развоја обележило је ове године школску славу Свети Сава специјалном емисијом „Стопама Светог Саве“  која је емитивана у среду, 27. јануара на Радио-телевизији Србије.

 

Светосавска академија коју Министарство  традиционално организује 27. јануара у Народном позоришту у Београду ове године због епидемиолошке ситуације реализована је на другачији начин.

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја желело је да кроз богат културно-уметнички програм широј јавности представи значај образовања и васпитања, реформски процес просвете и науке који је у току, као и свих 29 добитника Светосавске награде за 2020. годину.

 

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић подсетио је на кључне заветне поруке просветитељског дела Светог Саве и истакао да су образовање и васпитање кључни чиниоци напретка друштва и државе.

 

Управо зато је важно да у деци oд њиховог најранијег узраста подстичемо радозналост и љубав према књизи, новим сазнањима и вештинама, да ту љубав касније ширимо и развијамо, како за личну срећу, тако за напредак нашег друштва и општу добробит човечанства“, рекао је министар.

 

Он је додао да се за остваривање тих племенитих задатака, у складу са политикама Владе Републике Србије, определило 160.000 запослених у васпитно-образовном систему који су уверени да се само правим, креативним преношењем знања, могу створити прави људи сутрашњице.

 

На данашњи дан свака школа, свако дете, сваки наши сународник, ма где год да се налази у свету, исказује приврженост имену и непролазном делу великог народног просветитеља, утемељивачу самосталне српске државе и цркве, нашем првом архиепископу – Светоме Сави“, рекао је Ружић подсећајући на значај овог датума.

 

Заоставштина Светог Саве заступљена је  у програмима наставе и учења на српском језику, на свим нивоима образовања и васпитања, који се остварују у Србији, као и школама на српском језику у иностранству.

 

Гледаоци су могли да се присете и како су о Светом Сави говорили Патријарх Иринеј, Патријарх Павле и Митрополит Амфилохије.

 

У духу традиције претходних Светосавских академија, у овој специјалној емисији познати драмски уметници публици су представили делове из живота Растка Немањића и Михајла Пупина, док су о томе на који је начин Свети Сава утицао на њихове животе говорили тенисер Новак Ђоковић, виолиниста Стефан Миленковић и глумац Милош Биковић.

 

У музичком делу наступали су Даница Црногорчевић и група „357“, као и хорови „РТС“, „Колибри“, „Растко“и „Чаролија“.

 

Емисија је на Другом програму Јавног медијског сервиса Радио-телевизије Србије  емитована у среду, 27. јануара 2021. године у 18 часова, а рееемитивана је на Радио-телевизији Војводине и Радио-телевизији Републике Српске.

 

Емисија ће бити приказана у репризном термину у суботу, 30.1.2021. на Другом програму РТС у 13.00 часова, а на каналу РТС Свет истог дана у 15.00 часова.

 

Емисију можете погледати на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, преко YouTube канала.

 

 

Loading