ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Свечано отворен вртић у Владичином Хану

Вртић „Чаролија“ у Владичином Хану данас је свечано отворен у присуству  министра просвете Бранка Ружића и председника општине Владичин Хан Горана Младеновића.

Доградњом две нове просторије, у оквиру објекта, проширени су капацитети Предшколске установе „Пчелица“, чиме је обезбеђено 40 нових места за децу. У доградњу и опремање вртића уложено је преко 23 милиона динара, а радови су завршени у планираном року, за само седам месеци.

Доградњом две нове просторије додатно смо проширили капацитете у Владичином Хану и створили услове за већи обухват деце предшколским васпитањем и образовањем“, изјавио је министар Бранко Ружић и додао да на овај начин Министарство просвете даје подршку локалној самоуправи Владичиног Хана, васпитачима и родитељима у обезбеђивању добрих услова за рад са малишанима и њихово одрастање.

Током 2021. године за адаптацију и опремање три просторије у вртићу „Чаролија“ издвојено је 3 и по милиона динара, а реализацију је спровело Министарство просвете у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“  уз подршку Фондације Новак Ђоковић, док је кроз исти Пројекат опремљен и новоизграђени вртић „Звончица“ у вредности преко 2 милиона динара. Осим тога, кроз грант програме Пројекта, ради се на инклузији што већег броја деце у систем предшколског васпитања и образовања, поготово малишана из социјално осетљивих група, као и ангажовање васпитача за рад са децом и њихову едукацију.  До сада за реализацију грант програма у Владичином Хану уложено је око два и по милиона динара, а за његов наставак током 2023. године издвојено је додатних милион и четири стотине хиљада динара.

Данас је посебан дан, решили смо се листе чекања на упис у вртић као што смо и обећали. Доградњом објекта дечјег вртића „Чаролија“ и пуштањем у рад још две радне собе створили смо услове да сваком детету вртић постане доступан и да свако дете добије једнаке услове за предшколски развој“, изјавио је председник општине Владичин Хан Горан Младеновић.

Изградња и адаптација вртића део је пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ које спроводи Министарствo просвете уз финансијску подршку Светске банке, путем ког се унапређује доступност, квалитет и услови предшколског васпитања и образовања за сву децу. Кроз пројекат се изградњом, доградњом, адаптацијом и опремањем обезбеђује 11.000 нових места у вртићима за малишане. Пројекат, поред наведеног, подржава Нове основе програма предшколског васпитања и образовања и оснажује компетенције васпитача. Током претходне године сви васпитачи из ПУ „Пчелица“, у Владичином Хану, прошли су кроз менторску подршку и обуку у примени Нових основа програма предшколског васпитања и образовања. Кроз имплементацију Пројекта, акценат је стављен и на пружању подршке породицама са децом, са фокусом на породице из осетљивих друштвених група, подстиче укључивање деце у систем предшколског васпитања и образовања, а све у циљу обезбеђивања подстицајних  услова за развој све деце.

 

Loading