ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Трећи сусрет председнице Владе Србије и министра просвете са истакнутим наставницима

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарали су данас са истакнутим наставницима основних и средњих школа о наставку реформе образовања и унапређењу рада тих установа у Србији.

Ово је трећи састанак премијерке и министра Шарчевића са наставницима који као саветници помажу колегама да примене нова решења у образовању.

Том приликом је истакнуто да су ови састанци прилика за решавање конкретних проблема са којима се наставници суочавају у пракси, као и да се њихово залагање учини видљивим.

Брнабић је истакла да је улагање у образовање и подршка наставном кадру, који жели да унапреди наставу, од великог значаја за развој Србије, која тежи да се прилагоди захтевима четврте индустријске револуције.

Шарчевић је указао на то да и даље треба радити на унапређивању квалитета рада на свим нивоима и свим кључним областима, подизању нивоа одговорности свих актера у образовању и стварању услова за већу ефикасност у раду, што су кључни захтеви које је донео нови системски закон из 2017. године.

На састанку је разговарано о реформи курикулума која је покренута и ове школске године, о искуствима у коришћењу есДневника, као и о искуствима у дуалном образовању.

Највише предлога за унапређење рада у школама односило се на даљу дигитализацију образовања, професионални развој наставника, вредновање наставника и њихове дигиталне компетенције, као и на квалитет образовања и васпитања.

Такође, истакнут је и значај ђачких задруга, као модела ваучера за одлазак у центре попут Петнице или Тршића.

Премијерку и министра просвете, науке и технолошког развоја наставници из Сомбора и Владичиног Хана информисали су о искуствима које њихове школе имају у раду са децом мигрантима, истакавши да су она искључиво позитивна.

Неки предлози покренули су нове иницијативе. Техничка школа у Кули добила подршку за успостављање Центра за енергетску ефикасност и одрживи развој.

У току је и израда акционог плана за системско унапређење образовања деце са посебним потребама, који би требало да буде завршен до краја године.

Loading