ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Трибина: Нацрт акта о вредновању, избору, финансирању и праћењу пројеката за нови пројектни циклус

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић са сарадницима, учествовао је на округлом столу на тему развоја науке у Републици Србији, који је одржан на Машинском факултету Универзитета у Београду.

Министар Вербић је са великим задовољством присутне обавестио да је на предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Влада Републике Србије, на седници одржаној 03. марта 2016. године, усвојила Стратегију научног и технолошког развоја Републике Србије за период од 2016. до 2020. године – „Истраживање за иновације“.

„Испунили смо први од услова за расписивање конкурса. Други услов су пратећи правилници и они су припремљени. Правилник о вредновању истраживача се шаље на објављивање, док је правилник о категоризацији и рангирању научних часописа у последњој фази усаглашавања. Оно што недостаје је акт о финансирању и ову трибину желимо да искористимо да вам представимо нацрт овог акта“, рекао је министар Вербић.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Вера Дондур представила је кључне новине које ће донети нови акт о вредновању, избору, финансирању и праћењу пројеката у новом циклусу истраживања и најавила да ће у понедељак, 07. марта 2016. године на интернет страници Министарства бити објављен документ у којем ће бити приказани услови финансирања које ће будући акт прописивати.

„На тај начин ће сви истраживачи имати могућност да се пре објављивања Конкурса информишу о свим новинама и да се благовремено припреме за нови пројектни циклус“, навела је Дондур.

Присутни су се сложили да изнете новине представљају значајну промену и да ће допринети унапређењу научно-истраживачког рада у Републици Србији, а домаћин округлог стола, проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета захвалио се присутнима на конструктивном учешћу у разговори и на изнетим коментарима.

Округлом столу су присуствовали представници факултета и института Универзитета у Београду, као и ректорски колегијум.

Loading