ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Београду се одржава састанак „Западнобалканске платформе за образовање и обуке“

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић отворио је у Београду дводневни састанак „Западнобалканске платформе за образовање и обуке“ на којем је главна тема унапређење образовних система у региону.

Отварајући састанак Шарчевић је рекао да је реформа образовања у Србији у овом тренутку, међу кључним темама и да се одвија на свим нивоима, од предшколског до високог образовања.

Он је изразио задовољство што Влада Србије препознаје образовање, уз дигитализацију, као свој апсолутни приоритет.

Драго ми је што могу да нагласим да је наша настојања препознала и подржала и Европска комисија, па је Србији за период од 2017. до 2019. године одобрен износ од 27,4 милиона евра из ИПА фондова, кроз механизам Секторске буџетске подршке, навео је министар.

Шарчевић је рекао да се у Србији уз подршку европских фондова интензивно ради и на новој стратегији развоја образовања до 2030. године и додао су сва улагања и унапређења у тој области заправо улагања у будућност.

Он је оценио да је скуп који се одржава прилика за размену знања и искустава у области образовања и јачање регионалне сарадње у овој области.

Верујем да ће овај наш састанак учинити још јаснијим велике могућности које тек могу и треба да буду остварене, било да је реч о регионалним мрежама, удружењима, размени добрих пракси, образовању наставника, или многим другим важним темама од заједничког интереса“, казао је министар.

Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич честитао је Србији јер је постала програмска земља програма Еразмус плус и додао да примери добре праксе из Србије дају допринос образовању у Европи.

Надам се да ће ова успешна прича бити инспирација за земље које су данас овде заступљене, казао је он.

Према његовим речима, потребно је време да се виде резултати у процесу реоформе образовања.

Образовне реформе захтевају стрпљивост и политичку посвећеност, оценио је он и додао да образовање представља решење за изазове са којима се суочавају друштва и економије.

Током дводневног скупа министри образовања Западног Балкана ће се информисати о новостима у вези са регионалним активностима, али и разматрати теме као што су: предшколско васпитање и образовање – унапређивање социјалне инклузије и подршка унапређењу стручности запослених и признавање академских квалификација.

Европска комисија основала је 2012. године Западнобалканску платформу за образовање и обуке у циљу размене искустава, примера добре праксе и регионалне сарадње у решавању сличних питања из области образовања. Састанци платформе се одржавају једном годишње и то је прилика да министри образовања у региону размотре стање образовних реформи у својим земљама, сазнају најновије стратегије у ЕУ, утврде приоритете, договоре се о праћењу студија / извештаја, као и о сарадњи на активностима које спроводи Платформа.

Актуелна подршка Европске уније сектору образовања у Србији износи 35 милиона евра, што обухвата подршку за изградњу капацитета образовних институција, развој релевантнијег система квалификација и наставних планова и програма, увођење нових наставних пракси, подршку инклузивној пракси и набавку нових наставних помагала и опреме.

Од 2003. Европска унија је донирала више од 100 милиона евра за реформу сектора образовања, односно за реновирање и опремање школа и факултета, укључивање већег броја деце у предшколско образовање, модернизацију средњег стручног образовања…

Loading