ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Хемијско-технолошкој школи у Суботици потписани уговори о дуалном образовању

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Габријела Грујић присуствовала је у среду, 2. октобра потписивању Уговора о учењу кроз рад и Уговора о дуалном образовању у Хемијско-технолошкој школи Суботицa.

Том приликом уговоре је потписало 30 ученика који похађају образовне профиле – пекар и посластичар, њихови родитељи и послодавци код којих ће ученици реализовати учење кроз рад. Уговоре су потписали и представници школе и послодавци у складу са Законом о дуалном образовању, који се примењује од ове школске године.

 Нема већег бенефита за младог човека, него да када након формалног образовања дође у неку компанију и када покаже своју диплому, може одмах да одговори на све потребе компаније, односно да власник компаније и сви који су запослени уважавају и вреднују његово знање, изјавила је помоћница министра Габријела Грујић.

Уговори су потписани са пет компанија, где ће ученици учењем кроз рад моћи да стекну одређене компетенције и практична знања, уз могућност сталног запошљавања након завршетка школовања. Уговори су потписани са следећим послодавцима:

– Привредно друштво за производњу хлеба и пецива „Дон Дон“ доо Београд“

– сзр стр „Еуропа“ Фетани Муса, предузетник, Суботица

– Јожеф Фаркаш, пр пекарска радња „Колачи Фаркаш“ Суботица

– “Јудит Чакањ пр угоститељско трговинска радња BOSS Суботица“

– Исен Мартинај предузетик, сзтр „Пролеће“ Суботица

Послодавци који су се одлучили за дуални модел образовања, потписивањем уговора са ученицима и школом,  надају се младом стручном кадру са свим потребним знањима, вештинама и ставовима.

Након три године школовања, учења кроз рад, ученици ће имати могућност да бирају да ли ће остати да раде код послодавца или наставити да усавршавају своје знање кроз даље школовање.

Ученици и тим Хемијско-технолошке школе показали су спремност и одлучност да ускладе своје профиле са актуелним потребама тржишта у области угоститељства и туризма.

Loading