ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Крагујевцу почела Прва српска конференција за примењену вештачку интелигенцију

Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић изјавила је данас на отарању Прве српска конференција за примењену вештачку интелигенцију да је од велике важности за државу да подстиче развој вештачке интелигенције.

Држава већ годинама улаже велике напоре и спроводи бројне активности како би се нашим научницима и професорима омогућили што бољи услови за рад и резултате. Донели смо Стратегију развоја вештачке интелигенције са Акционим планом за наредне три године, који представља наставак Стратегије развоја науке, а која је донета прошле године под мотом „Моћ знања“. Основан је и посебан Институт за вештачку интелигенцију, у научно-технолошком парку у Новом Саду, који је недавно обележио прву годину постојања. Држава је у научно-технолошке паркове, од 2015. године до данас, уложила више од 60 милиона евра“, рекла је Мијатовић.

Она је напоменула да је и кроз пројекте Фонда за науку, који је основан 2019. године, уложено више од три милиона евра у развој вештачке интелигенције.

Оно што држава такође ради су нови студијски програми из ове области, како на крагујевачком универзитету, где од недавно имамо и Институт за информационе технологије, тако и на другим универзитетима у Србији. Према Стратегији развоја образовања до 2030. године, кроз информатику и техничко васпитање и технологију, уводимо основне појмове из области вештачке интелигенције и у основним и средњим школама, како бисмо их припремили на изазове будућности“, истакла је Мијатовић.

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић рекао је да у Крагујевцу постоји велики потенцијал за развој вештачке интелигенције и њене примене, пре свега у области биомедицине.

Хтели смо и да, заједно са Српском академијом наука и уметности, покренемо иницијативу и подигнемо на још већи ниво Центар за научна истраживања између Универзитета и САНУ, да то прерасте у један огранак Српске академије наука и уметности овде у Крагујевцу. Што се тиче вештачке интелигенције, која све више узима маха у науци, али и привреди, то је заправо један компјутерски програм, који ради по алгоритму који задаје човек, с тим што компјутер има могућност да сам себе учи, на чему се заправо и заснива вештачка интелигенција и зато се тако и зове“, рекао је он.

Прву конференцију за примењену вештачку интелигенцију организује Универзитет у Крагујевцу и Српска академија нуака (САНУ) и на њој ће бити представљена најновија истраживања и резултати више од 100 истраживача из области медицине, привреде, финансија, индустрије. На Конференцији учествују и компаније које ће изнети своја искуства у досадашњој примени вештачке интелигенције у пракси, као и велики број младих истраживача, студената универзитета широм Србије, који тек почињу да се баве истраживањима у овој области, представиће своје радове.

Loading