ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Нишу положен камен темељац за изградњу Научно-технолошког парка

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас у Нишу полагању камена темељца за изградњу Научно технолошког парка, који треба да буде завршен до марта 2020. године.

Изградњом Научно-технолошког парка биће добијен простор од 14.000 метара квадратних за обуку студента за коришћење напредних технологија и учење кроз праксу. Реч је о инвестицији вредној 10 милиона евра, од чега ће за изградња бити уложено више од осам милиона евра, док ће за набавку неопходне опреме бити потребно 1, 4 милиона евра.

Министар Шарчевић нагласио  је да захваљујући развоју привреде, као и сарадњи привреде и образовања и околности да су технолошко знање и развој у функцији друштва млади људи заиста овде виде своју шансу.

Стартапови који буду овде планирани, спинофови али и друге делатности и компаније могу да дају огроман допринос граду који је познат на мапи Србије и света по озбиљним знањима својих студента и ученика, када су питању фундаменталне науке – физика и математике и друге, казао је он..

Шарчевић  је најавио да у скупштинску процедуру наредне седмице улази Предлог закона о Фонду за науку.

Посебан Фонд за науку ће бити прилика да се покрене нови научни циклус. Тај фонд ће имати не само средства ресорног министарства, него и других министарстава и других делатности. И по узору на развијене земље, пре свега амерички НСФ (Национална фондација за науку) и друге европске моделе привредна друштва и предузећа ће улагати у науку, казао је министар.

Према његовим речима, Србија може постати земља којој ће научна истраживања донети добробит.

Полагању камена темељца у Нишу присуствовали су и ректор Универзитета у Нишу Драган Антић, директорка канцеларије ЕИБ за Западни Балкан Дубравка Негре и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Loading