ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Србију стиже 1,4 милиона евра за истраживање кваркова

Научница др Магдалена Ђорђевић са Института за физику у Београду начинила је историјски успех и освојила престижни европски грант у вредности од 1.356.000 евра за истраживања  фундаменталних особина материје, кварк-глуонске плазме.

Са својим тимом, др Ђорђевић проучава ново стање материје – кварк-глуонску плазму, чије је постојање доказано тек пре десетак година у експериментима на акцелератору у Брукхејвену у САД и Великом сударачу хадрона у ЦЕРН-у код Женеве.

„Наш пројекат се односи на разумевање основних закона природе, па самим тим нема директних примена у привреди“, каже др Магдалена Ђорђевић, добитница гранта Европског истраживачког савета  (ERC). Она каже да је економска корист овог пројекта да смо у земљу донели 1.356.000 евра бесповратних средстава Европске уније.

„Волела бих да овај пример буде подстрек нашој Влади да наша наука има потенцијал и да наше истраживаче треба подржати.  Добар део тих средстава ће бити искоришћен да се запосле наши научници, посебно младе колеге. Немам у плану одлазак из земље јер да сам желела да останем у иностранству, не бих се ни враћала у Србије“, каже Ђорђевић.

Докторка Ђорђевић је дипломирала на Физичком факултету у Београду. Након тога одлази у Америку где докторира на Колумбија Универзитету у Њујорку, а своја истраживања у области нуклеарне физике наставља у  Охају . Међутим, упркос бројним признањима и успешној каријери у Америци, одазива се на позив Института за физику, и пре шест година се враћа у Србију, заједно са супругом који је такође изузетно успешан физичар, али у области биофизике.

Ово је други грант Европског истраживачког савета (ERC) који стиже у Србију. ERC грантови су доступни српским истраживачима јер је Србија чланица европског оквирног програма за финансирање науке –Хоризонт 2020. Но, они представљају само језгро Хоризонта 2020 и награђују искључиво изврсност, пре свега оне идеје које потенцијално могу да промене ток светске науке.

Након што је археолошкиња Софија Стефановић пре две године освојила ERC starter грант, ово је први ERC у категорији consodilator, за истраживаче средњих година. Реч је о најзначајнијој подршци коју је један истраживач са Западног Балкана у области природних наука икада добио од Европе и то за изучавање фундаменталних особина материје.

 

 

Loading