ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Улцињу одржана радионица о мапирању истраживачке инфраструктуре на Западном Балкану

Радионицa на тему мапирања научноистраживачке инфраструктуре на регионалном нивоу у организацији Савета за регионалну сарадњу (Regional Cooperation Council – RCC) и Министарства науке Црне Горе одржана је 8. априла у Улцињу.

Циљ радионице био је мапирање постојеће истраживачке инфраструктуре у региону Западног Балкана како би се обезбедиле транспарентне и доступне информације истраживачима заинтересованим за сарадњу са и на Западном Балкану, као и идентификовали изазови са којима се појединачне земље сусрећу.

Осим тога и да подржи економије на Западном Балкану које су у процесу мапирања постојеће истраживачке инфраструктуре кроз обуке и размену искуства (посебно оних  економија које су тај процес спровеле као што су Србија и Црна Гора), али и да се размене мишљења и искустава о отвореном приступу постојећој истраживачкој инфраструктури истраживачима из региона Западног Балкана и шире.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Виктор Недовић, који је предводио делегацију Србије на овом састанку, представио је процес мапирања истраживачких инфраструктура у Србији, као и развој националне мапе пута за истраживачку инфраструктуре, која је усвојена у децембру 2018. године.

Учесници радионице су договорили израду регионалне базе података истраживачке инфраструктуре која ће омогућити претраживање постојеће инфраструктуре заинтересованим истраживачима из региона, као и израду методологије за отварање постојеће инфраструктуре у региону.

У делегацији Србије били су и помоћник министра Саша Лазовић, директорка Фонда за Науку Милица Ђурић-Јовичић, самостални саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Тијана Кнежевић и  Слободан Првановић са Института за физику, Београд.

Loading