ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ученици ИТ одељења Прве београдске гимназије посетили компанију Нордеус

Ученици ИТ одељења Прве београдске гимназије посетили су данас компанију Нордеус у Београду, где су се упознали са начином рада у тој компанији.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја који је задужен за дигитализацију Саша Стојановић казао је да је због све веће потребе за кадровима у ИТ сектору то министарство подстакло гимназије да отворе одељења за ученике надарене за информатику.

Колико ће специјализованих одељења бити отворено од наредне школске године зависиће од заинтересованих кандидата и колико њих положи посебан пријемни из математике.

Стојановић је подсетио да су пријаве кандидата за упис у специјализована ИТ одељења од 11. до 14. маја, а да је пријемни испит 3. јуна.

Позивамо све ученике да се пријаве за ИТ одељења и да покушамо да помогнемо нашој земљи да развијамо ИТ индустрију, рекао је он.

Према његовим речима. за отварање специјализованих ИТ одељења заинтересовано је око 70 гимназија у Србији.

Учценици специјализованог ИТ одељења из Прве београдске гимназије имали су данас прилику да обиђу компанију Нордеус и да виде у каквим условима раде програмери који су створили најпознатију игрицу Топ Елевен -фудбал менаџер.

Професорка Прве београдске гимназије Валентина Поповић навела је су ученици специјализованиг одељења показали одличне резултате на такмичењима из математике и програмирања, али и из других предмета – српског језика, историје, као и да су освојили више  награда него што је ученика у одељењу.

Сматрам да је добро што је уведено овакво одељења зато што је будућност у ИТ индустрији, а ови ђаци ће имати све потребне компетенције за рад након завршене средње школе, рекла је Поповић.

Она је додала да ће увођењем дуалног образовања у школе и учење у овим одељењима бити лакше, јер ће ученици имати више праксе у компанијама.

Са компанијом Нордеус  ученике је упознала Мина Марковић која у Нордеусу ради  пет година. Она је навела да је рад у гејминг компанији врло забаван и да ниједан дан није исти.

Са осмехом идемо на посао, јер радимо са изузетним људима, навела је она.

Представница иницијативе Дигитална Србија Вероника Тасић Вушуровић рекла је да се процењује да ИТ индустрији у овом тренутку недостаје од 20.000 до 30.000 људи.

Дигитална Србија, како је рекла, верује да Србија може да се трансформише у дигиталну економију.

Знање је ресурс који је неопходан да би једна земља постала водећа дигитална сила, рекла је она и додала да су специјализована ИТ одељења прави одговор на недостатак стручних кадрова на тржишту.

Према  њеним речима „специјализована ИТ одељења ће омогучити деци да стекну изузетна знања у области ИТ, али и широко гимназијско образовање.

Ученици специјализованог ИТ одељења у Првој београдској рекли су да их је љубав према информатици и програмирању навела да се упишу у овакав тип одељења.

Loading