ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ученици из Србије поново у ПИСА тестирању 2018

Ђаци из Србије учестоваће у следећем циклусу међуанродне провере постигнућа ученика – ПИСА 2018 – најавио је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић.
„На време смо припремили све тако да ћемо у учестовати у шестом циклусу ПИСА тестирања. Србија је успешно реализовала четири узастопна истраживачка циклуса. После једног прескоченог циклуса 2015. године, укључили смо се у правом тренутку у наредни истраживачки циклус ПИСА 2018, за који су припреме већ почеле. Образовна политика не сме да зависи од разних личних мишљења, имплицитних ставова у друштву или интереса било кога другог осим ученика“ рекао је министар Вербић.
Он је истакао, да ће у ПИСА тестирању које следи, ученици из Србије по први имати проверу постигнућа из финансијске писмености, поред провере постигнућа из читалачке, математичке и научне писмености, као што је било у свим досадашњим циклусима. Према речима министра Вербића, по први пут ћемо видети и како се наши ученици сналазе у потпуно електронском тестирању.
„Значајно је што ћемо у овом циклусу прикупити богатство података како о читалачкој, математичкој и научној писмености, тако и о финансијској писмености. У складу са оним што сазнамо планираћемо и мере, а посебно ћемо посветити пажњу секундарним анализама података“, рекао је министар Вербић.
ПИСА тестирање, највећа међународна провера постигнућа ученика, обавља се сваке три године и тестирају се ученици који напуне 15 година. Србија учествује од 2001. године, од када су реализована четири циклуса истраживања − 2003, 2006, 2009. и 2012. године.
Кородинаторка ПИСА истраживања у Србији проф. др Драгица Павловић Бабић навела је да у предстојећем циклусу учествује више од 80 земаља, чиме се наставио тренд пораста броја учесника.
„ПИСА истраживање не служи да се испита колико су добро ученици савладали наставне програме, већ у којој мери је образовни систем омогућио да ученици стекну функционална и релевантна знања .На нивоу целог пројекта биће тестирано више од пола милиона ученика истог узраста. Главна истраживачка студија биће реализована током априла и маја 2018. године, пробно тестирање у пролеће 2017, а резултати ће бити јавно доступни крајем 2019. године“, навела је Павловић Бабић.

Loading