ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Учење о другачијем доприносу мултикултуралности

Свака размена и учење о другачијем доприноси мултикултуралности као начину живљења и мишљења закључак је конференције „Родитељи и наставници – корак даље у неговању интеркултуралности и мултикултуралности у образовању“, коју је организовала Национална асоцијација родитеља и наставника Србије.

Према речима Биљане Стојановић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја препоруке Савета Европске комисије кажу да је у тренуцима великих миграција становништва и великих тензија у Европи веома важно да се код ученика развија поштовање према другоме и толеранција.

Кључ свега су наставни планови и програми који повезују предмете са темом интеркултуралности, нагласила је Стојановић.

Данијела Петровић са Филозофског факултета истакла је да интеркултурална компетентност укључује читав низ вештина као што су способност разумевања „другачијег погледа на свет“ и способност да се препознају и користе културне разлике као један од ресурса за учење.

Највеће етничке дистанце су на југу и северу, а најмање у Санџаку, показало је истраживање Центра за образовне политике које је представила Тијана Јокић Зоркић.

Подељени у групе и на питање шта би сутра могло да се уведе у школе, а у вези је са интеркултуралношћу, учесници, родитељи и наставници, закључили су да је потребно да се подржи интеркултурално образовање у школи, а нарочито у породици.

Они су се сагласили и да је потребно да се родитељи подстичу да преузму иницијативу, да организују интеркултуралне сусрете, као и да је потребно да се у уџбеничке текстове уведу примери који носе имена из других култура, а не само „Марко Марковић“

Закључак је и да на екскурзијама децу треба да се упознају са децом из средина које се посећују, као и да се ради на упознавању националне културне баштине, да би се упознале и туђе културе. 

Клубови родитеља и наставника представили су заједничке активности и показали колико свака размена и учење о другачијем доприноси мултикултуралности као начину живљења и мишљења.

Национална асоцијација родитеља и наставника Србије прославила је, овом приликом и свој други рођендан.

Конференцију су свечано отворили Снежана Вуковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Милан Антонијевић из Фонда за отворено друштво и Ивана Бранковић из НАРНС.

Loading