ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Учење од куће за ученике који раде по Индивидуалном образовном плану

Како би се наставио процес наставе и учења у ванредним околностима, Министарство просвете, науке и технолошког развоја израдило је обавештење за родитеље и упутства за све школе, која садрже кораке и начине којима се остварује учење на даљину, коришћењем расположивих дигиталних технологија и раније припремљених алата.

Као и сви програми наставе и учења и оваква врста рада се односи на све ученике укључене у образовно-васпитни систем, а школе у обавези да у оперативним плановима рада предвиде и учење на даљину са ученицима који раде по Индивидуалном образовном плану (ИОП).

Неопходно је да наставници израде посебне прилагођене материјале за ђаке којима је потребан структуиран индивидуализован приступ у раду (ИОП-1, ИОП-2 и ИОП-3) и да их  учине доступним ученицима на начин који договоре са родитељима. У складу са потребама ученика који ради по индивидуализованом образовном плану припрема се садржај, упутство за учење и договара начин добијања повратне информације, како би се пратило напредовање ученика и обезбедила додатна подршка.

Због специфичних потреба ученика и њима одговарајућих начина учења, ограничена је употреба дигиталних образовних платформи, а на наставницима је да  начело „образовање за све“ спроведе на коректан начин у складу са могућностима  у актуелној ситуацији.

Врло битан елемент подршке у новонасталој ситуацији је психолошка подршка родитељима деце која раде по ИОП-у, јер су ове породице у кризним временима још осетљивије. Ову врсту подршке могу да пруже разредне старешине, наставници и психолошко-педагошке службе у телефонском контакту са родитељима или путем електронске поште.

За специјалне школе, припрема се додатно упутство и садржаји који могу бити од користи у изради оперативног плана рада, док су за децу мигранте који се налазе у прихватним центрима, уз подршку Комесаријата за избеглице,  обезбеђени телевизори и рачунари преко којих ученици могу да прате предавања на РТС 3 и образовних платформи.

Loading