ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Уговори за стипендије докторских студија

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић уручио је данас 200 уговора о стипендирању студената докторских академских студија и њиховом укључивању у научноистраживачке пројекте Министарства.

Шарчевић је стипендистима пожелео успех у даљем раду и поручио да ће настојати да пронађе додатне изворе финансирања образовања, како кроз буџет, тако и кроз сарадњу са привредом. Он је додао да веза између образовања и привреде мора бити видљива.

„ Драгоцено би било да сви ви останете у Србији. Стране компаније које долазе код нас инсистирају на квалитетној радној снази, а не јефтиној. Задатак државе и Министарства је да створи добар амбијент који ће омогућити компанијама да улажу у нашу земљу, и да се укључе у систем образовања“, рекао је министар.

Да и у Србији има могућности за младе људе, нагласио је Владимир Костић, председник САНУ, док је проректор Универзитета у Београду Нада Ковачевић поручила стипендистима да испуњавају предвиђене обавезе како би задржали стипендије јер су та средства за њих веома значајна.

Студентима се одобрава стипендија за четири године, рачунајући од прве године докторских академских студија,  с тим што се Уговор који је данас потписан закључује на годину дана са могућношћу продужења анексима. Основ за продужење су постигнути резултати студената на пројектима Министарства и докторским студијама.

До сада је кроз програм стипендирања прошло 2.036 студената, а тренутно је активно 497. Сви они месечно из буџета Министарства просвете, науке и технолошког развоја на име стипендије добијају 32.000, 00 динара. Такође, Министарство покрива и материјалне трошкове, а имају и право на додатне облике суфинансирања за: учешће на научним скуповима у земљи и иностранству, трошкове котизације, смештаја, путне трошкове, трошкове студијских боравака у иностранству и трошкове пријаве и одбране докторске дисертације.

Loading